Belföld

Betiltották a génkezelt kukoricát

Január 20-ai hatállyal általános tilalmat vezetnek be a génkezelt kukoricára Magyarországon – adta hírül a Magyar Rádió.

A kormány szerdai ülése után Németh Imre bejelentette, hogy január 20-ai hatállyal betiltották a hivatalos nevén Mon-810-es kukorica vonalból származó hibridek előállítását és behozatalát. A földművelésügyi miniszter a Magyar Rádiónak elmondta, hogy a tiltás egyelőre ideiglenes.


A következő időszakban tudományos, élettani vizsgálatokat kell végezni, hogy alá lehessen támasztani a tiltást – mondta a miniszter.

A Greenpeace kedden követelte a génkezelt kukorica importtilalmát néhány zsák kukoricával torlaszolva el a Miniszterelnöki Hivatal bejáratát. Szerintük csak így állíthatók meg a génmódosított vetőmagok eladásában érdekelt multinacionális vállalatok. László Boglár kormányszóvivő akkor a demonstráció résztvevőinek elmondta, hogy a szerdai kormányülés dönt a kérdésben, amely most betiltotta a mainpulált kukoricát.

A kormányülésen a a kormány elfogadta, hogy egy új, 40 milliárdos hitelprogramot is indítanak az agrárium megsegítésére, amelyet a a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül fog megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik