Belföld

Beruházásokat állít le a környezetvédelmi hivatal Kínában

A kínai kormány elrendelte 30 nagyberuházás, köztük erőmű- és útépítések leállítását, mivel azok megsértették a környezet védelmére vonatkozó szabályokat.

A leállított beruházások között van a Jangce folyón lévő híres Három Torok gáthoz csatlakozó két erőművi fejlesztés, és további 26 erőművi beruházás. Az érintett erőműveket 12 tartományban bővítenék, hogy növeljék a szénerőművi kapacitást a gyorsan növekvő áramigények kielégítésére. A fennmaradó erőművi fejlesztések új létesítményekre vonatkoznak, és a tervezési fázisban vannak.

Két útépítés is a listán szerepel, az egyik érintett a Tibetből Kína északkeleti, észak-koreai határához vezető út egyik szakasza.

Az Állami Környezetvédelmi Igazgatóság rendelte el szerdán a leállítást azzal a megjegyzéssel, hogy egyes projekteket még újraindíthatnak. A kínai vezetés már tavaly bejelentette, hogy fokozzák az erőművek fejlesztésének ellenőrzését, többeket ugyanis a szükséges engedélyek nélkül kezdtek el építeni. Kormányzati becslés szerint az engedély nélküli kapacitásbővítések 120 ezer megawattnyi bővítésre vonatkoznak, ez a mennyiség 30-szorosa az ország jelenlegi áramtermelő kapacitásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik