Belföld

Az ÁPV Rt. meghirdette a Szikra Lapnyomdában lévő tulajdonát

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) meghirdette eladásra a Szikra Lapnyomda Rt.-ben lévő 15,27 százalékot kitevő tulajdoni hányadát.

A névértéken 403,22 millió forint értékű részvénycsomagra március 2-án kell beadni az ajánlatokat – derült ki a hétfőn közzétett privatizációs felhívásból. A pályázatok benyújtásának elengedhetetlen feltétele a részletes pályázati kiírás 100 ezer forintért történő megvásárlása, titkossági nyilatkozat aláírása ellenében.

A Szikra Lapnyomda Rt. jegyzett tőkéje 2,64 milliárd forint, auditált saját tőkéje pedig 2003. végén 5,57 milliárd forintot tett ki. A társaság a Láng Kiadó és Holding Rt. többségi tulajdona 62,13 százalékkal, 21,28 százalékos részvénycsomaggal az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), 1,32 százalékkal pedig magánszemélyek rendelkeznek. A Láng Holding 1995-ben, az EBRD 1996-ban lett tulajdonosa a nyomdának. A Szikra a 2002-es évet 10,12 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta.


A Láng Rt.-nek nincs előnye

A többségi tulajdonosnak nincs elővásárlási joga az állami tulajdonban lévő részvényekre – válaszolta az MTI kérdésére Erdős Ákos a Láng Kiadó és Holding Rt. elnök-vezérigazgatója, de sem a Szikra gazdálkodási adatait, sem a piaci részesedését nem kívánta közölni a hírügynökséggel.


Változó piac


A svájci Ringier és a németországi Axel Springer 2004 nyarán jelentették be, hogy új napilap-nyomdák üzembe helyezésével és régebbiek bővítésével növelik a magyarországi napilap-nyomdai összkapacitást. Szakértők akkor felvetették: kérdéses, hogy mennyire lesz így gazdaságos a működés, illetve, hogy mi lesz a korábbi piacvezető nyomda, a Szikra sorsa.

Elemzők akkor úgy vélekedtek, hogy amennyiben a Szikra Lapnyomdától új üzemek veszik át a napilapok jelentős részének nyomtatását, hatalmas kapacitásai szabadulnak fel és árbevétele jelentősen csökkenhet. A fejlemények azonban a pozícióját féltő Szikrát is cselekvésre bírták: a nyomda új stratégiát dolgozott ki, amelyben a hangsúly a színes magazinok nyomására alkalmas heat-set technológiára helyeződik. A Ringier időközben – a Népszabadságban lévő tulajdonrésze körül zajló versenyjogi vita miatt – leállt a saját nyomdaépítéssel kapcsolatos fejlesztéseivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik