Belföld

Olajat talált az OMV Iránban

Az OMV kőolaj és földgázipari csoport első alkalommal talált olajat Irán nyugati részén, a Zagros régióban. A tesztelés során kiderült, hogy az olajkincset napi 1040 hordós áramlási sebességgel tudják kitermelni.

Az energiaipari cég közleménye szerint az OMV 100 százalékos iráni leányvállalata befejezte első feltáró kútjának kialakítását. Ez a létesítmény az első, amit az OMV a 2500 négyzetkilométeres területű, 4148 méter mély kutatási területen fúrt. A készletek későbbi tesztelése 22 fokos API olajból napi 1040 hordós átlagos áramlási arányt eredményezett. 2005-ben az OMV további két feltáró kút fúrását tervezi ugyanezen blokkban az olajmező méretének meghatározása érdekében.

Helmut Langanger, az OMV igazgatóságának kutatásért és termelésért felelős tagja szerint: “Ez a felfedezés megteremti az OMV ezen olajban gazdag régióban folytatandó további tevékenységének alapját.

A kutatási területen 34 százalékos tulajdonrésszel bíró OMV egy, a Repsolt és a Sipetrolt (33-33 százalék) is magában foglaló Vegyesvállalat működtetőjeként jár el és várakozással tekint a mező kereskedelmi jelentőségének értékelése elé.

Az OMV nemzetközi kutatási és termelési portfoliója 5 kulcsfontosságú, a Duna és Adria, az Észak-Afrika, a Brit Északi-tenger, a Közel-Kelet és az Ausztrália/Új-Zéland régióba szervezett 18 országra terjed ki. A Petrom 51 százalékos tulajdonrésze megszerzésének köszönhetően, az OMV napi termelési volumene naponta mintegy 340 000 hordó, a tartalékok mennyisége hozzávetőleg 1,4 milliárd hordó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik