Belföld

Nyilvános MNB-jegyzőkönyv: egyetértés a kamatcsökkentésről

A Monetáris Tanács 7:1 arányban döntött december 20-án az 50 illetve 75 bázispontos kamatcsökkentés kérdésében az előbbi javára - derül ki a pénteken először nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből.

A legutóbbi kamatmeghatározó ülésen a tanács tagjai egyöntetűen lehetőséget láttak a 10 százalékos jegybanki alapkamatcsökkentésére. A szükséges kamatcsökkentés mérséklésére a MT tagjai két javaslatot tettek: ennek megfelelően 50 illetve 75 bázispontos változtatás lehetőségét vitatták meg a tagok – áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Az óvatosság jegyében nem javasolták túllépni a piac által egyöntetűen várt 50 bázispontos kamatmérséklést azok a tagok, akik végül ennek a mértéknek az elfogadása mellett szavaztak. Véleményük szerint óvatosság szükséges, mivel a pénzügyi folyamatok nem a fundamentumok alakulásához igazodnak – olvasható az MNB által közölt információban.

A piac reagált a jegyzőkönyvre

A bankközi piac szereplői szerint érzékelhető hatása volt a rövidített jegyzőkönyv közzétételének a forint kamatpiacon. A most először nyilvánosságra hozott dokumentum az egy hónappal ezelőtti helyzetértékelést rögzítette, de annak szerkezete és tartalma meggyőzte a piacot arról, hogy az iromány valódi betekintést enged a döntési folyamatba.


Ahogy az a jegyzőkönyvből kiderül, az akkor az 50 és 75 bázispontos csökkentés között 7:1 arányban döntő testület januárra is konzisztensebbnek tartott egy 50 bázispontos csökkentést. Ennek hatására a hosszabb lejáratokon a szerdai-csütörtöki megtorpanás után újult erővel, 10-20 bázisponttal csökkentek a kamatok. Ugyanennyivel 9,80/85 százalékra ment vissza az overnight és a tomnext kamat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik