Belföld

Nőtt az orosz költségvetési többlet

Oroszországban tavaly 686,5 milliárd rubel(18,8 milliárd euró) volt a költségvetés többlete, a hazai össztermék (GDP) 4,1 százaléka - tette közzé pénteken az orosz pénzügyminisztérium.

Az olajbevételek növekedésének köszönhetően 522,3 milliárd rubelre (14,3 milliárd euró) nőtt a stabilizációs alap, amelyből az orosz elnök szeretné az esedékesség előtt visszafizetni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Párizsi Klub állami hitelezőivel szemben fennálló adósságokat.

Az orosz pénzügyminisztérium az ország küladósságának korábbi kifizetését javasolja, a kormány olajbevételektől duzzadó stabilizációs alapja segítségével. Az esedékesség előtti adósságfizetéssel Oroszország több százmillió dollár kamatot spórolhat meg.

A stabilizációs alap az idén először érte el, illetve lépte túl az 500 milliárd rubelt, s ezt a többletet adósságtörlesztésre lehet fordítani.

Oroszország IMF-fel szemben fennálló adóssága tavaly január elsején 5,1 milliárd dollár volt, a Párizsi Klub hitelezőivel szembeni adósság – az orosz pénzügyminisztérium becslései szerint – tavaly 3,5 milliárd dollárral 42,9 milliárd dollárra csökkent.

Az 1998-as fizetési válság után létrehozott és azóta többféle néven jegyzett alapba 20 dollár/hordó olajár felett fizetnek be a költségvetésből, illetve oda áramolhat a privatizációs bevételek, illetve a költségvetési többlet egy része is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik