Belföld

Élénkülés az irodapiacon

2004 harmadik negyedévében több, mint 48 500 négyzetméternyi területet adtak bérbe, majdnem 100 bérleti tranzakció keretében, amely az előző negyedévhez hasonlítva további 5 százalékos növekedést jelent - áll a GVA Hungary adatbázisára épülő jelentésben.

Az adat egyértelműen jelzi az irodapiac élénkülését. A bérbe adott területek egy éves mozgóátlagát tekintve 2004 harmadik negyedévében 26 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Továbbá elmondható, hogy 2004 első kilenc hónapjában majd 10 százalékkal több területet adtak bérbe, mint a 2003-as év egészében.

A harmadik negyedév nagy bérbeadásai között szerepelt a K&HLeasing (4300m2) új irodája a Liget Centerben, a Zepter International Kft. (3500m2) és a Pepsi (2000m2) megállapodása a Váciúti Optima Office Buildingben.

Az elmúlt negyed évben a kínálati bérleti díjak átlagos mértéke minden kategóriában csökkent, az infláció csökkenése és a forint erősödése miatt. Az ’A’ és ’B’ kategóriás budapesti modern irodaépületek átlagos kínálati bérleti díjai előre láthatólag az elkövetkezendő néhányévben nem, avagy csak kis mértékben fognak emelkedni. 

Figyelemre méltó, hogy az üzletkötések több mint 43 százaléka a nem központi (Non Central) területeken köttetett, és az átlagos tranzakciók mérete is itt volt a legnagyobb. Meghaladta az 550 négyzetmétert. Ezzel szemben a központi üzleti negyedben(CBD) az átlagos tranzakció méret 300 négyzetméter körül alakult. Ennek egyik oka, hogy nagyméretű, összefüggő szabad területtelmindössze 8 irodaház rendelkezik e negyedben, és inkább a kisebb cégek mutatnak aktív érdeklődést a területen találhatóirodaházak iránt.

A 2005-ös év nagyobb átadásai közt a Viziváros Office Center,a Millenium City Center, a Büro Center West Budapest irodaház ésa Light Corner-Margit Center szerpel majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik