Belföld

Iskolai büfék – ajánlott zöldség

Chipset és szénsavas üdítőt nem helyes árusítani az iskolákban, kolbászt viszont igen. A táplálkozástudományi intézet szerint semmiképpen sem kaphat csokoládét, cukorkát, rántotthúsos szendvicset a diák.

Az iskolai büfékre vonatkozó ajánlást tett közzé minap az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. A trivialitásokkal és reklámokkal teli dolgozat sorra veszi, hogy mit szabad, s mit nem lenne szabad árusítani az iskolai büfékben. A dicséretes kezdeményezés néhol komikus részeket is tartalmaz, az olvasó sokszor nem tudhatja, a szerzők vajon vicceltek-e, amikor e szöveget papírra vetették.








Ajánlott dekoráció

A programot az élelmiszerhigiénés és egészséges táplálkozásról szóló plakátokkal kell népszerűsíteni. Ezt a büfé dekorációjába illik behelyezni, plakátok formájában, például: “egészséges táplálkozás háza, színes hírlevelek a gyümölcsfogyasztásról, iskolás gyerekek által készített egészséges táplálkozásról szóló rajzok”.

Minisztériumi támogatás


A kezdeményezést felkarolta az egészségügyi tárca. Egyik munkatársa az egészséges táplálkozás mellett fontosnak tartja, hogy a gyermekek vegyenek részt a hét minden napján valamilyen iskolai testmozgásban, és kapjon nagyobb hangsúlyt az egészségtan oktatása is. Somhegyi Annamária alapkövetelménynek nevezte, hogy modellprogram induljon. Ennek a kerete már elkészült, csak annyi kell hozzá, hogy a szükséges források is rendelkezésre álljanak.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium is csatlakozott az ajánláshoz, “kölyökbarát élelmiszerek” árusítását kezdeményező programjával. A kezdeményezés olyan termékek listájával kíván segítséget nyújtani a szülőknek és a gyermeknek, amelyek szakemberei szerint valóban biztonságosak, továbbá a gyermekek testi és lelki fejlődését szolgálják.








Szendvicsek
• Felvágottas szendvics (sovány felvágott, margarin, korpás, magvas vagy rozsos zsemle, kifli,
Májkrémes szendvics (baromfi májkrém, korpás zsemle, zöldség, esetleg mustárral)
Sajtos szendvics (szeletelt sajt, margarin, korpás zsemle, zöldség vagy kockasajt, rozsos zsemle, szendvics)
Túrókrémes szendvics (tavaszi vagy körített túró, korpás zsemle, zöldség)
Halas szendvics (halkrém konzerv halból, citromlével, margarinnal, korpás zsemle, zöldség)


Részben az egész



Az ajánlás nem kötelező érvényű, s az egészséges táplálkozást úgy képzeli el, hogy a büfések ennek érdekében a legnépszerűbb termékeket kiveszik a kínálatból. Így a büfékben nem ajánlott chipset árulni. De – teljesség kedvéért – száraz hüvelyes élelmiszert (például babot) sem. Adható viszont hirtelenszelet és disznóhús, bár ezekből is csak a soványat ajánlják. Ugyanakkor közlik, hogy a margarin, a vajkrém és a halkonzerv csak szendvics részeként árusítható, és a büfé üzemeltetője cukrot csak helyben készített italokban kínálhat.

Kis területe miatt csak előre fertőtlenített tojást, azt is csak szendvicskrém formájában vagy keményre főzve, saláta részeként árusíthat a büfé. De nem szerepelhet a büfé kínálatában belsőség, viszont a gyerek kaphat májkrémet, zalai felvágottat, kisebb mennyiségben szalámit vagy akár kolbászt is.


Esetleg szívószállal


Az ajánlás támogatja a Túró Rudi és – nevesítve – a müzliszeletek, valamint a teljes értékű gabonát tartalmazó kekszfélék fogyasztását. Minden szendvicsbe zöldséget kell tenni, de lehet zöldség a salátában is, és középiskolákban ajánlott kis kiszerelésű zöldségkonzervet árusítani. A zöldségek közül a „földes áru alkalmazása tilos”, s ha a mosást a büfében végzik, akkor azt nyitás előtt végre kell hajtani. Majd „a medencét a zöldség előkészítése után alaposan ki kell mosni, fertőtleníteni.”


Lehetőség szerint nagyobb gyümölcstartalmú rostos üdítőket kell tartani, s a szervírozást „esetleg szívószálas” kiszerelésben kell megoldani. De az iskolában semmiképpen nem kaphat szénsavas üdítőt, csokoládét, cukorkát, rántott szelettel készült szendvicset a diák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik