Az iskolai büfékre vonatkozó ajánlást tett közzé minap az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. A trivialitásokkal és reklámokkal teli dolgozat sorra veszi, hogy mit szabad, s mit nem lenne szabad árusítani az iskolai büfékben. A dicséretes kezdeményezés néhol komikus részeket is tartalmaz, az olvasó sokszor nem tudhatja, a szerzők vajon vicceltek-e, amikor e szöveget papírra vetették.
|
A kezdeményezést felkarolta az egészségügyi tárca. Egyik munkatársa az egészséges táplálkozás mellett fontosnak tartja, hogy a gyermekek vegyenek részt a hét minden napján valamilyen iskolai testmozgásban, és kapjon nagyobb hangsúlyt az egészségtan oktatása is. Somhegyi Annamária alapkövetelménynek nevezte, hogy modellprogram induljon. Ennek a kerete már elkészült, csak annyi kell hozzá, hogy a szükséges források is rendelkezésre álljanak.
Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium is csatlakozott az ajánláshoz, “kölyökbarát élelmiszerek” árusítását kezdeményező programjával. A kezdeményezés olyan termékek listájával kíván segítséget nyújtani a szülőknek és a gyermeknek, amelyek szakemberei szerint valóban biztonságosak, továbbá a gyermekek testi és lelki fejlődését szolgálják.
|
Az ajánlás nem kötelező érvényű, s az egészséges táplálkozást úgy képzeli el, hogy a büfések ennek érdekében a legnépszerűbb termékeket kiveszik a kínálatból. Így a büfékben nem ajánlott chipset árulni. De – teljesség kedvéért – száraz hüvelyes élelmiszert (például babot) sem. Adható viszont hirtelenszelet és disznóhús, bár ezekből is csak a soványat ajánlják. Ugyanakkor közlik, hogy a margarin, a vajkrém és a halkonzerv csak szendvics részeként árusítható, és a büfé üzemeltetője cukrot csak helyben készített italokban kínálhat.
Kis területe miatt csak előre fertőtlenített tojást, azt is csak szendvicskrém formájában vagy keményre főzve, saláta részeként árusíthat a büfé. De nem szerepelhet a büfé kínálatában belsőség, viszont a gyerek kaphat májkrémet, zalai felvágottat, kisebb mennyiségben szalámit vagy akár kolbászt is.
Esetleg szívószállal
Az ajánlás támogatja a Túró Rudi és – nevesítve – a müzliszeletek, valamint a teljes értékű gabonát tartalmazó kekszfélék fogyasztását. Minden szendvicsbe zöldséget kell tenni, de lehet zöldség a salátában is, és középiskolákban ajánlott kis kiszerelésű zöldségkonzervet árusítani. A zöldségek közül a „földes áru alkalmazása tilos”, s ha a mosást a büfében végzik, akkor azt nyitás előtt végre kell hajtani. Majd „a medencét a zöldség előkészítése után alaposan ki kell mosni, fertőtleníteni.”
Lehetőség szerint nagyobb gyümölcstartalmú rostos üdítőket kell tartani, s a szervírozást „esetleg szívószálas” kiszerelésben kell megoldani. De az iskolában semmiképpen nem kaphat szénsavas üdítőt, csokoládét, cukorkát, rántott szelettel készült szendvicset a diák.