Belföld

Gondot okozhat Romániának a szubvenciók megszüntetése

Románia új integrációs miniszterét „nagy aggodalommal" töltik el uniós csatlakozás azon feltételei, amelyek az acéliparnak juttatott állami szubvenciók megszüntetését követelik.

A korrupció elleni harc és a verseny támogatása tartozik Ene Dinga, az újonnan kinevezett román integrációs miniszter prioritásai közé. Terveit ismertetve Dinga úgy fogalmazott, hogy „a közigazgatás reformja, a Romániának folyósított európai támogatások szigorúbb kontrollja, akárcsak a verseny elősegítése és a bírói rendszer reformja képezik a központi pontjait annak a tizenegy prioritásnak, amelyeket a következő hetekben teljesíteni akarunk”.

A legnagyobb aggodalmakat kiváltó ügyek közé sorolta Dinga az EU azon követelését, hogy Románia hagyjon fel az ország acéliparának támogatásával. Románia szerint az EU jelenlegi szabályozása negatív hatással járhat, mivel az acéltermelés határozott csökkentését célzó kötelezettségvállalás több üzem bezárásához vezet. Mindent egybevetve az országnak 2008-ra az 52 ezer acélipari munkahelyből 8500-at meg kell szüntetnie.

Hivatalba lépése előtt Traian Basescu román államfő változtatásokat sürgetett az EU energia- és versenypolitikai szabályozásaiban. Ugyanakkor Olli Rehn bővítési biztos visszautasította azokat a követeléseket, amelyek a román csatlakozási feltételeinek újratárgyalását forszírozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik