Belföld

Egészséges lét alapkövei

Napról napra egyre többet hallani arról, hogy hogyan tehetnénk életünket természetesebbé, és stressztől, feszültségtől mentesebbé.
Ebből kiindulva 2005-ben indul útjának 2 magyar vállalkozás együttműködésében az új, un. ÖKO-LÉT Program.

Az egészséges életet hirdető vállalkozások ma már teljes létjogosultsággal élnek, és növekednek hazánkban. A fittnes, és a wellnes egyre nagyobb teret hódít.
Napról napra egyre többet hallani arról, hogy hogyan tehetnénk életünket természetesebbé, és stressztől, feszültségtől mentesebbé.
Ebből kiindulva 2005-ben indul útjának 2 magyar vállalkozás együttműködésében az új, un. ÖKO-LÉT Program.
A program keretén belül a résztvevők a mindennapjaikban élik meg a környezetvédelem, egészségmegőrzés, és energia megtakarítás fogalmát.
A program elindítóinak célja, hogy olyan készházakat építsenek, melyekben a legkorszerűbb technológiák mellett a legtöbb természetes anyagot felhasználva, a természeteshez legközelebbi életmódot kínáljanak nagyon kedvező áron.
Ezek a készházak többek között már a geotermikus energiaforrások, és a napenergia együttes felhasználásával épülnek. A meleget biztosító csövek speciális rendszerben a falakba vannak építve, ezzel is jelentősen csökkentve a ház fűtési igényét. Nyáron ugyanez a rendszer képes a falak túlmelegedését megakadályozni hűtéssel. Ezért feleslegessé válik a klíma berendezés.
További jelentős megtakarításokat hozhat az esővíz felfogó, és szűrőkön keresztül a felhasználó területre juttató rendszer, melyet fúrt kúttal lehet kombinálni.
Cél továbbá a háztartási vegyszerek házból való kijutásának jelentős csökkentése.
Ezért a szennyvíz előbb speciális szűrőkön, és ülepítőkön halad keresztül, és csak azután kerül a csatornába.
Az ülepítőkbe olyan baktérium tenyészet van telepítve, amely a szerves anyagokat lebontják, így az ülepítőből kijutó szinte tiszta víz akár visszaforgathatóvá válik.
A házban egy ma még ritkaság számba menő fordított ozmózis rendszer garantálja az adalékoktól, és szennyeződésektől mentes forrásvíz tisztaságú vizet a főzéshez, és iváshoz.
A megálmodók tervei között szerepel egy olyan elektromos forrás beépítése is, amely alternatív módon áramszünet esetén is biztosítaná a ház áramellátását.
Így szinte teljesen önálló, igen csekély rezsivel működtethető házat hoznának létre, amely az évek során sok százezer forintos kiadástól kímélnék meg a bentlakókat.
Természetesen már az alapok lerakásánál figyelnének a szelektív hulladékgyűjtésre, így már rögtön a beköltözést követően alkalmazható ez a ma már uniós követelmény.
Az első mintaház tervei már előkészítés alatt vannak. Az ÖKO-LÉT Program weboldalán bárki jelezheti érdeklődését, ha szeretné részletesen figyelemmel követni a mintaház kivitelezésének folyamatát.
Az ilyen házak megrendelőinek egy olyan plusz pénzkeresetet is biztosítanak az építők, amely segítségével részben, de akár egészben is ki lehet váltani a banknak fizetendő részleteket.
Akik részt akarnak venni ebben a programban azoknak már az első kapcsolat felvétel alkalmával biztosítják azokat az információkat, és eszközöket, melyek segítségével Magyarországon egyedül állóan szinte nullára lehet redukálni a ház finanszírozásának költségeit.

Debreceni Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik