Belföld

600 ezer hamis euróbankjegyet találtak

Az euróövezeti és a nem euróövezeti országokban összesen az a második félévben 287 ezer darab, míg az első félévben 307 ezret vontak ki a forgalomból - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Bár ez az eredmény mintegy 8 százalékos növekedést jelent 2003-hoz képest, a közelmúlt trendje csökkenést mutat – állapítja meg az MNB. Az adatokat a forgalomban lévő valódi bankjegyek teljes számának – mintegy 9 milliárd darab – fényében kell értékelni – teszi hozzá a jelentés.

A legnagyobb arányban – 48, illetve 24 százalékban – az 50 és a 20 eurós címletű bankjegyeket hamisították, utánuk a 100 eurós volt a legvonzóbb a hamisítók számára 17 százalékkal, míg a 10 eurósok a hamis bankjegyek között 5 százalékkal, az 5 és az 500 eurósok pedig 1 százalékkal részesednek.

A hamis bankjegyek egyszerű módon – tapintással, szemügyre vétellel és mozgatással – könnyedén megkülönböztethetőek a valódiaktól (a teszt magyarázata megtalálható az EKB honlapján). Az MNB azt tanácsolja, ha bárkinek hamisítvány kerül a birtokába, mielőbb juttassa el a rendőrségnek, a lehető legrészletesebb leírást adva a pénz eredetéről, illetve adja át a központi banknak, ha ezt az illető ország gyakorlata lehetővé teszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik