Belföld

Vasárnaptól sztrájkolnak az olasz vasutasok

Az olasz vasutasok 24 órás munkabeszüntetést jelentettek be vasárnap este kilenc órától, követelve a közlekedésbiztonság szintjének növelését a bolognai szerencsétlenség nyomán.

Az olasz államvasutak szakszervezeti küldöttei szerdán este a Bologna melletti Crevalcore állomáson emlékeztek meg gyászszünettel – az olasz vonatok mindenütt leálltak tíz percre – a múlt pénteki vasúti szerencsétlenség 17 halálos áldozatáról és több mint nyolcvan sebesültjéről. December 7-én délben egy személyvonat rohant tehervonatba a sűrű ködben, az egypályás Verona-Bologna szakaszon.

A vasutasok figyelmeztettek arra, hogy az olasz vasutak biztonsága sok kívánni valót hagy maga után, elsősorban az egy sínpáros vonalakon, s ezért egynapos munkabeszüntetést jelentettek be vasárnap estére. A járatokon szolgáló vasutasok hétfő este 21 óráig sztrájkolnak, míg a többi alkalmazott hétfőn egész nap munkabeszüntetést tart.

Az olasz központi, illetve az ágazati szakszervezetek ugyanakkor egyelőre nem támogatták a tiltakozó akciót, s január 27-re hívták össze a szakszervezeti küldöttek értekezletét, hogy megvitassák a további lépéseket.

A MÁV-ot is érinti

Január 16-án a Venezia EN-vonat ugyan elindul Budapestről, de Velence helyett csak Ljubljanáig közlekedik, és onnan indul vissza Budapestre január 17-én. Az olasz határig a szlovén vasút mentesítő vonatokat állít forgalomba. Január 16-án az olaszok nem indítják el Velencéből az egyébként 20 óra 10 perckor induló Venezia EN-vonatot.

Január 17-én a Budapest-Velence közötti Goldoni EC egyik járata sem közlekedik az Olasz Vasúton (FS) munkabeszüntetés miatt.

A Magyarországon megvásárolt vasúti jegyeket a MÁV a kezelési költségek levonása nélkül visszatéríti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik