Belföld

Saját bankot alapítana a BKV

Több bank komoly érdeklődése ellenére a legvalószínűbb, hogy a BKV saját maga hoz létre egy szakosított hitelintézetet a hamarosan bevezetendő utazási chipkártyák kibocsátására, illetve az elszámolási feladatok bonyolítására - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az előzetes elképzelések szerint a BKV check in-check out rendszerben működtetné a chipes jegyeket és bérleteket, ami azt jelenti, hogy az utas a fel- és a leszálláskor egyaránt érvényesíti a jegyet.

Kós András projektigazgató szerint a teljesítményarányos tarifarendszernek degresszívnek kell lennie: a hosszabb utat megtevőknek arányaiban kisebb díjat kellene fizetniük, mint az 1-1 megállót utazóknak, ellenkező esetben ugyanis a hosszabb út megfizethetetlen lenne. Az érvényesítéshez a jegyet csak hozzá kellene érinteni a leolvasóhoz.

Miután a chipkártya a tervek szerint elektronikuspénztárca-funkciókat is ellát majd (a tervek szerint nagyjából 25 ezer forintig lenne feltölthető), a fővárosi közgyűlés szeretné elérni, hogy a budapesti közlekedési kártya alkalmas legyen a chipkártyaolvasóval egyébként már ellátott parkolóautomatáknál is a fizetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik