Belföld

Remekeltek az alapok decemberben

A befektetési alapok vagyona a tavalyi év utolsó hónapjában minden idők egyik legmagasabb értékével, közel 11 százalékkal nőtt, elérve az 1057 milliárd forintot – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) jelentéséből.

A Bamosz jelentése szerint a decemberi 100 milliárd forintos növekedés legnagyobb részben a kötvényalapoknak köszönhető, vagyonuk egy hónap alatt közel 60 milliárd forinttal (13,9 százalékkal) nőtt. Szintén igen népszerűek voltak a befektetők körében a pénzpiaci alapok, vagyonuk 8,5 százalékkal nőtt, elérve a 300 milliárd forintot. A kötvényalapok mellett a legnagyobb százalékos növekedést (közel 17 százalék) az ingatlanalapok érték el decemberben, összvagyonuk az év végére csak hajszálnyival maradt alatta a 100 milliárd forintos határnak.

A múlt hónap a részvényalapok számára is kedvező eredménnyel zárult, közel 1,5 milliárd forint friss befektetés áramlott ezen alapokba, ezen belül is elsősorban a hazai részvényalapokba. Ennek, illetve a részvényárfolyamok emelkedése miatt felértékelődő portfolióknak köszönhetően az előző hónapihoz hasonló mértékű, 3,6 százalékos növekedés volt tapasztalható a részvényalapok esetében is. Dinamikusan, 5,7 százalékkal nőtt továbbá a teljes vagyonon belül a legkisebb arányt képviselő vegyes alapok vagyona.

Az alapok mellett az elmúlt hónapban számottevő mértékben nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt pénztári vagyon és az egyéb portfoliók vagyona is, előbbiek esetében 4,3 százalékos, utóbbiak esetében pedig 3,8 százalékos növekedés volt tapasztalható.
Mindezek eredményeként decemberben összességében közel 6,5 százalékkal nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt teljes vagyon, elérve a 2874 milliárd forintot, ami már karnyújtásnyira van az újabb „álomhatártól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik