Belföld

Marad a szigor az áfa-ellenőrzésben

A nagy méreteket öltő áfacsalások miatt, a vállalkozások kifogásai ellenére a jövőben is szigorúan ellenőrizni fogják az áfa-visszautalásokat – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

Az exportra és az importra vonatkozó áfa-szabályozásban Magyarország uniós csatlakozása után bekövetkezett változások miatt a költségvetésben 250 milliárd forint áfa-bevétel esett ki. Eközben az ellenőrzések miatt visszatartott áfa összege 100 milliárd forintra rúg.


Draskovics szerint az áfa-visszaigénylés céljából benyújtott formanyomtatványok fele téves információkat tartalmazott, sőt némelyikben szándékos csalás nyomaira bukkantak. “Véget kell vetnem az áfa-csalásnak, mert nem akarok újabb adókat bevezetni” – mondta Draskovics. Az adóhatóság most vizsgálja az uniós adószámmal rendelkező vállalatokat, amelyek más EU-tagországokkal kereskednek, mivel az új szabályozás értelmében Magyarországra a határon való áfa-fizetés nélkül lehet behozni árukat, és az áfa kifizetése nélkül lehet exportálni, miközben a vámhatóságnak nincs joga ellenőrizni, hogy az áru tényleg elhagyta e az országot.


A pénzügyminiszter kiállt amellett, hogy a külföldi vállalatok panaszai ellenére fenntartják az áfa visszaigénylés szigorú ellenőrzését, legalább addig, amíg a minisztérium Brüsszeltől ebben a hónapban megkapja az uniós adószámmal rendelkező vállalatok között a tavalyi harmadik negyedévben lebonyolított export-import ügyletek adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik