Belföld

A hétvégék mentették meg a német gazdaságot

Négy év óta a leggyorsabb ütemben, 1,7 százalékkal nőtt tavaly a német gazdaság – ebből azonban 0,6 százalék annak köszönhető, hogy a nemzeti ünnepek java hétvégére esett.

A statisztikai hivatal csütörtökön publikált adatai szerint a GDP 1,7 százalékkal nőtt tavaly, szemben a 2003-as 0,1 százalékos visszaeséssel. A növekedés fő hajtóereje a dinamikus export volt.


A német elemzők is ekkora növekedési adatra számítottak – így a statisztika nem okozott különösebb meglepetést. Utoljára 2000-ben nőtt a tavalyinál nagyobb mértékben a GDP, akkor 2,9 százalékos volt a bővülés.


Ha más a naptár…


A német statisztikai hivatal ugyanakkor kiemeli, hogy amennyiben a tavalyi esztendőben a nemzeti ünnepek jelentős része nem hétvégére esett volna (jelesül 5 napról van szó), a GDP növekedése csupán 1,1 százalék lenne.

A német export 8,2 százalékkal növekedett, miközben a belföldi kereslet lanyha volt: a vállalatok mindössze 1,2 százalékkal növelték beruházásaikat, a magánfogyasztás pedig 0,3 százalékkal visszaesett.

Az államháztartás hiánya a hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékára rúgott, s ezzel ismét meghaladta a stabilitási paktum által megkívánt 3 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik