Belföld

Az Ericsson építi a Matáv szélessávú hálózatát

A Matáv az Ericssont választotta a szélessávú Ethernet DSL Access hozzáférési megoldás és a kapcsolódó szolgáltatások szállítására. A rendszer lehetővé teszi új, szélessávú alkalmazások bevezetését az előfizetők részére.

Az Ericsson közleményéből kiderült, hogy a Matáv az Ericsson megoldása segítségével új IP/Ethernet alapú DSL szélessávú hozzáférési hálózatot épít ki. Az új (EDA) rendszer hang-, adat- és videóátviteli szolgáltatásokat egyidejűleg képes kezelni. A csúcstechnológiát képviselő, Ethernet-alapú DSLAM technológia elsősorban a gyéren lakott területeken, az agglomerációban, illetve a szélessávú szolgáltatások új generációjának bevezetése esetén lehet költséghatékony megoldás a Matáv számára – derült ki a közleményből.


“A Matáv széles sávú stratégiája, hogy megduplázza az előfizetői összeköttetéseket az elkövetkezendő két évben. Ezért a pályáztatási folyamat fő célkitűzése részletes életciklusköltség-elemzéssel alátámasztott, tetszőlegesen bővíthető, moduláris és a jövőbeli igényeket is kielégítő DSLAM rendszer kiválasztása volt.” – indokolta a döntést a közleményben Peter Janeck, a Matáv műszaki vezérigazgató-helyettese és a Hálózati Rendszerek Divízió vezetője.

Legutóbb tavaly december lehetett hallani jelentős üzletről az Ericsson háza tájáról, amikor a T-Mobile Magyarországgal írtak alá szándéknyilatkozatot, hogy a svéd cég magyarországi leányvállalata építheti a mobilszolgáltató harmadik generációs UMTS hálózatát, azaz ők szállíthatják a bázisállomásokat és a mobil kapcsolóközpontokat. Előtte november végén az Ericsson a Pannon GSM-mel ugyancsak beszállítói szerződést írt alá UMTS-hálózatának bázisállomásaira. A megállapodások értéke több tíz milliárd forint. Információink a Vodafon partnere várhatóan a Nokia lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik