Belföld

Csökkent az új autók átlagára

Európában szinte egyedülálló módon csökkent az új autók átlagára Magyarországon - jelent meg a Napi Gazdaságban.

Az EU-ban az új autók átlagosan 0,8 százalékkal voltak drágábbak decemberben az egy évvel korábbinál, azaz novemberhez képest jelentősen lassult az áremelkedés tempója. Az eurózónában – az adókat nem számítva – 0,7 százalékos növekedés történt, a többi tagország piacain ugyanakkor átlagosan 2,1 százalékkal estek az árak – derül ki a eurocarprice.com felméréséből.

Az új uniós tagországok árai terén jelentős felzárkózás történt az eurózónához: tavaly áprilisban a cseh árszint még 10, a lengyel 21 százalékkal múlta alul az eurózóna adó nélküli átlagát, decemberben viszont csupán 5, illetve 3 százalékkal. Az elemzés ugyanakkor megjegyzi, hogy az áremelkedések hatására a keleti piacokon lassult is a növekedés.

Az autóvásárlók szempontjából sokkal fontosabb kiskereskedelmi – azaz az adókat is tartalmazó – árak átlagosan 2,4 százalékkal voltak magasabbak decemberben, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb tempóban a lengyel és a svéd piacon nőttek az árak, míg a skála túlsó felén Csehország és Magyarország állt, 0,3 és 2,4 százalékos csökkenéssel.

A kiskereskedelmi árakat tekintve Magyarország éppen az eurózóna átlagát hozza. Ausztria ennél 8 százalékkal magasabb értéket mutat fel, a cseh és a lengyel átlag azonban rendre 8 és 7 százalékkal kisebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik