Belföld

55 éves az AUTÓKUT Rt.

Idén februárban lesz 55 éves a hazailag és nemzetközileg -elsősorban autóbuszokkal kapcsolatos tevékenységéről- ismert és elismert, a járművek fejlesztésével, vizsgálatával és minősítésével foglalkozó AUTÓKUT Rt. Vizsgálati Főosztálya.

A 2004. év mintegy megelőlegezte azokat az elismeréseket, amelyet az AUTÓKUT Vizsgálati Főosztálya egy szimbólikus születésnapi ajándékként a már -különösen a mai időkben- tekintélyesnek számító 55. évfordulójára kapott. Természetesen ezen “ajándékokban” számtalan tényezővel maga az ünnepelt is benne van. Hiszen a Vizsgálati Főosztály munkatársai elhívatottan örzik a korábban híres magyar járműipar emberi és műszaki emlékeit és büszkék arra is, hogy a korábban oly’ sikeres autógyáraink mindegyikében (Ikarus, Csepel Autógyár, Rába,stb.) a műszaki egyetemek tanszékein, intézetekben (BGME, Széchenyi Egyetem, Knorr Fejlesztő Intézet, stb.), sőt az ipar más területén is az AUTÓKUT-ban vagy elődjében a JÁFI-ban dolgozó mérnökök meghatározó szerepet játszottak. A mának és reméljük a jövőnek szól az a elhívatottság, amely műszaki alázattal közelíti a megoldandó problémákat, feltárja azokat és egyúttal a megoldásokat is megkeresi. Talán megbízóink körében ezért is kedvelt tevékenységünk.

Visszatérve a születésnapi ajándékokra…

Az egyik: 2004. május 1-től a 92/53/EGK irányelvvel módosított 70/156/EGK irányelv 14. cikkére, a 2002/24/EK irányelv 14. cikkére és a 2003/37/EK irányelv 21. cikkére hivatkozva az AUTÓKUT Vizsgálati Főosztálya minősítő és típusjóváhagyó tevékenységét az Európai Bizottság Vállalkozás Vezérigazgatóság Gépjármű Osztálya regisztálta. Ez azt jelenti, hogy a Vizsgálati Főosztály a Csatlakozási Szerződés értelmében 2004. május 1-től jogosult közúti jármű és részegység – haszongépjármű, személygépjármű, motorkerékpár, traktorok – műszaki szakterületen EU típusjóváhagyást és minősítő vizsgálatokat végezni.

Talán csak érdekességképpen, de említésre méltónak érezzük, hogy szakembereink és speciális műszerezettségünk felhasználásával az autóipartól igen távol eső területeken is hasznos tevékenységet tudunk kifejteni. Pár példa ízelítőül ilyen jellegű vizsgálatainkból:

– hegymászó kötelek és karabinerek;

– vitorlázáshoz használt műanyag kötelek;

– lovagló sisakok;

– birkozószőnyeg, amelyet az athéni olimpián is használtak;

– Luna parki ún. “Rakéta” kilövős játék indulási gyorsulásának meghatározása;

– országúti beton terelőfal ütközésállósága teljes automatizálású kísérleti járművel;

– villanyégő szállító konténer, ABS elektronikus panel, stb. rázásállósági vizsgálata;

– közösségi helyiségek zajvizsgálata és csendesítése;

– földrengésállósági vizsgálatok;

– katonai járművek fejlesztésében és vizsgálataiban meglévő több, mint 50 éves tapasztalatainkat a NATO részére kifejlesztett járművek vizsgálatában tudjuk kamatoztatni.

A másik: a Nemzeti Akkreditáló Testület 2004. december 16-i döntésében NAT-1-1309 számon több, mint 100 hazai és nemzetközi előírással kapcsolatos vizsgálatunkat, vizsgálati módszerünket fogadta el akkreditáltnak. Ezen vizsgálatok természetesen tartalmazzák a hazai, az ENSZ EGB, az Európai Unió vonatkozó előírásait is, de az amerikai piacon is igényelt – pl. az FMVSS, DOT vagy SAE szerinti – vizsgálatokat is, amelyet az USA Department of Transport is elfogad. Természetesen ez az eredmény sem jöhetett volna létre, amennyiben ezt a szigorú auditot egy többlábon álló szakmai csapat nem teljesíti.

Az AUTÓKUT Autóipari és Kutató és Fejlesztő Rt. 1950 óta áll a magyar járműipar szolgálatában. Egyike azon kevés intézményeknek, amelyek az elmúlt 55 év gazdasági viharai, mélypontjai és átszervezései után még mindig -bár csökkent létszámmal és profillal-, de alapításkori tevékenységüket végzik. 2005.-től immár jelentősen kiterjesztett jogosítványaival, megrendelő centrikus probléma kezelésével -amelyet egy MSZ EN ISO/IEC 17025:2001 szabvány szerint működtetett szigorú minőségirányítási rendszer is keretbe foglal- továbbra is készen áll arra, hogy munkatársai szaktudásának felajánlásával erősítse a magyar járműipari piac szereplőinek és mint a kiemelt példákból látható, minden hozzánk forduló megrendelőnknek jó hírét mind itthon, mind Európában, mind a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik