Belföld

Rekord összegű az Egyesült Államok külkerhiánya

Rekord összegű, 60,3 milliárd dollár lett az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének novemberi hiánya. Míg az elemzők az októberi rekordhiány után mérséklődésre számítottak, a hiány 5 milliárddal tovább nőtt.

A kivitel értéke 2,3 százalékos csökkenés után 95,55 milliárd dollárt ért el, a behozatalé viszont 155,85 milliárd dollárt, októberhez képest 1,3 százalékkal nőtt.

Elemzők arra számítottak, hogy novemberben mérséklődik a hiány az ugyancsak rekord szintű 55,5 milliárdos októberi deficit után. A Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett 18 szakértő véleményének az átlaga szerint a novemberi deficitnek 53,6 milliárd dollárnak kellett volna lennie. Szeptemberben a kereskedelmi hiány még csupán 50,93 milliárd dollárt tett ki.

A Bank of America Capital egyik szakértője azt mondta, hogy novemberben élénkült az amerikai kivitel és némileg csökkent a behozatal. A gyengébb dollár hatására nőtt az amerikai export versenyképessége, miközben novemberben csökkent az olajár, ami hozzájárult az import értékének a mérséklődéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik