Belföld

Lakásprogram – indul a fészekrakás

Már biztos, hogy február 1-jén életbe léphet a fiatalok lakáshoz jutását segítő Fészekrakó program. Egyik legfontosabb eleme az állami kezességvállalás. Az ingatlanpiac a kis élénkítéseknek is örül.

A kormány szerdán délelőtt fogadta el, s a kormányfő ünnepélyes keretek között alá is írta a február 1-jén hatályba lépő új lakásügyi rendeletet. A régóta beharangozott, a fiatalok lakáshoz jutását segítő Fészekrakó programról szóló jogszabálycsomag állami kezességvállalást nyújt, emeli a gyerekek után járó szociálpolitikai kedvezményt, aminek a felét használt lakás vásárlásakor is igényelni lehet, valamint a lakbértámogatásról is született új rendelet. A kormányzat állítása szerint akár egymillió embert is érinthet a törvény, ezzel szemben ingatlanpiaci szakértők legfeljebb százezret tartanak valószínűnek.








Banki könnyítés
Az új támogatási rendszerben kínált állami kezességvállalás mellett előírt minimális önrészt a bankok kedvezményes kondíciójú hitelekkel támogatják. A pénzügyi tárca és a Magyar Bankszövetség között hétfőn létrejött megállapodás szerint a bankok a lakás vásárlásakor igényelhető önrészpótló hitelre alacsonyabb költségeket számolnak fel, és a teljes hiteldíjmutató (THM) összege is megközelíti majd a kiegészítő kamattámogatású hitelekét. Jövőre, ha a hitelfelvevő kéri, akkor a kétszázalékos kezességvállalási díjat is beépítik a törlesztőrészletbe.

Állami garanciával


A Fészekrakó program célja, hogy olyanok is lakáshoz juthassanak, akik nem tudnák állni a bankok által megkövetelt 50 százalékos önrészt, de jövedelmük fedezi a részletet. Egyik legfontosabb eleme az állami kezességvállalás, amely megteremtésével azok a fiatalok is jelentős kormányzati támogatásra számíthatnak, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással és megfelelő szülői háttérrel.

Ez azt jelenti, hogy azok, akik vállalják az úgynevezett garanciadíj – várhatóan a hitel összegének 4-6 százaléka – megfizetését, a hitel mértékétől függően tíz- vagy húszszázalékos önerővel is megvehetik a kiszemelt új vagy használt lakást. Az állami készfizető kezességvállalás feltétele, hogy a megvásárolni kívánt lakás ára ne haladja meg budapesti vagy megyei jogú városban lévő új lakás esetén a 15, egyéb vidéki városban lévő új lakás esetén a 12 millió forintot. Aki használt lakást vásárol, Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12, vidéken maximum 8 millió forintos lakást vehet az állami garancia segítségével. A támogatást a 30 év alatti párok és házaspárok, valamint gyermeküket egyedülő nevelő szülők vehetik igénybe.

A lakáshitelekhez eddig csak köztisztviselőknek és fegyveres testületek tagjainak járó állami kezességvállalást a kormány kiterjeszti a közalkalmazottak körére, valamint az ügyészségi és bírósági alkalmazottakra is. “Így a mintegy 600 ezer közalkalmazott a korábbinál kedvezőbb feltételekkel juthat hitelhez” – mondta Kolber István, regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.



Lakásprogram – indul a fészekrakás 9

Bővül a szocpol

Az alacsony önrész, az állami kezességvállalás és garancia mellett a program részeként újból emelkednek a szociálpolitikai támogatások. Az úgynevezett szocpol összege egy gyermek után a jelenlegi 800 ezer forintról 900 ezerre, két gyermek után 2 millióról 2,4 millióra, három gyermek esetében 3,2 millióról 3,8 millióra, míg négy gyermek után 4 millióról 4,6 millió forintra emelkedik. A szocpol összege így egy gyermek esetén a 2002-es szint négy és félszeresére, 2-4 gyermek esetén 1,7-2-szeresére emelkedik.

A jövőben nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására is igénybe lehet venni a szocpol támogatások felét. Az úgynevezett félszocpol használatának bővítése a kormány szándékai szerint azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen mindenkinek új lakást vennie vagy építenie, aki otthonteremtéshez támogatást szeretne kapni. Ez a támogatási lehetőség a 35 év alatti, gyermeket nevelő házaspárokra és élettársi viszonyban élőkre, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülőkre vonatkozik.

A program lakbértámogatási elemének célja a gyermekeket nevelő családok bérelt lakáshoz juttatásának segítése, a lakásbérleti költségek mérséklése. A támogatás mértéke a lakbér 30 százaléka, de legfeljebb havi 7000 forint, ha az önkormányzat is hozzátesz ehhez az összeghez legalább ugyanennyit. Összesen tehát havi 14 000 forintot, de albérleti költségre legfeljebb 60 százalékát kaphatja meg az albérletben élő család.








Költségvetési keretből
Idén összesen 276 milliárd forint áll a most induló Fészekrakó program rendelkezésére, mintegy 60 milliárd forinttal több, mint amennyi 2004-ben szolgálta a lakásügy támogatását. Az erre szánt keretből 216 milliárd felett Kolber István, a regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezik – mondta korábban Draskovics Tibor, pénzügyminiszter.

Jót tesz az ingatlanpiacnak


Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke szerint minden olyan kormányzati intézkedés, amely a lakáskereső állampolgároknak akár csak egy kis szeletét érinti, pozitívan hathat az ingatlanpiac egészére. Ha csak kis mértékben segíti is a lakáspiacot, ha csak egy kicsit is segít felrázni a jelenleg pangó forgalmat, már annak is örül a szakma – reagált a FigyelőNet kérdésére a szakember.

Ami a Fészekrakó program konkrét elemeit illeti, Mehrli Péter úgy véli, hogy a lakásépítési kedv élénkülhet az intézkedés nyomán, jóllehet továbbra sem a nagylakások piacát fogja fellendíteni. Az államilag támogatott hitelek ugyanis a nagyobb ingatlanok szegmensében nem tudja befolyásolni a vásárlói erőt, kedvezően hathat viszont a használt lakások forgalmára. Az állami kezességvállalás igénybevételéhez meghúzott 12, illetve 8 millió forintos használtlakás-árhatár persze azt jelenti, hogy azoknál a családoknál jelenthet a program segítséget, amelyeknél nem feltétlenül a minőség vagy a korszerűség az elsődleges szempont, hanem mondjuk a család nagysága vagy a lakás elhelyezkedése élvez prioritást – tette hozzá az ingatlanszövetség elnöke. Egy bizonyos szegmensben hozzájárulhat az új és használt lakások közötti árolló szűkítéséhez is, a könnyebb hozzáférhetőség, a nagyobb kereslet ugyanis Mehrli Péter szerint a használt lakások árának szinten tartását, illetve kismértékű emelkedését eredményezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik