Belföld

Az Antenna Hungária eladta a teljes Vodafone-csomagját

Szerdán az Antenna Hungária Rt. teljes egészében eladta a Vodafone-csoportnak a Vodafone Magyarország Rt.-ben meglévő részesedését - közölte az Antenna Hungária Rt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az Antenna Hungária és a Vodafone-csoport közötti tranzakcióban az eladási ár 19,4 milliárd forint volt. A részesedés nyilvántartási értéke pedig 17,7 milliárd forint. A korábbi tőkeemelések következtében az AH-nak 10 százalék alatti részesedése volt a Vodafone Magyarországban.

Az Antenna Hungária (AH) Rt. és a Vodafone International Holdings B.V. között 2004. szeptember 24-én jött létre a megállapodás, amelynek feltételei szerint az AH Rt. a Vodafone Magyarország Rt.-ben meglévő összesen 12 553 501 darab részvényét a Vodafone International Holdings B.V.-re, a Vodafone Magyarország anyavállalatára ruházza át.

A megállapodás egyrészt lehetőséget ad a Vodafone International Holdings B.V. számára a Vodafone Magyarország Rt. alaptőkéjének felemelésére, másrészt segíti az AH Rt. várható privatizációs előkészületeit.

Állami osztalék lehet a Vodafone-csomagból

Piaci információk szerint az állam az AH privatizációjának elhúzódása miatt a kelleténél később jutna bevételhez. Ha azonban a cég birtokában lévő Vodafone-pakettet eladja, akkor az értékesítésből származó bevétel egy részét jóval korábban elvonhatja. Állítólag már tervek is születtek a Pénzügyminisztériumban, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-ben, hogy állam osztalék formájában jutnak majd költségvetési bevételhez. Ráadásul az osztalékként kapott összeggel az államháztartás hiányát is csökkenthetik, szemben a privatizációs bevétellel, amit ilyen célra nem használhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik