Belföld

8 milliárd koronányi kárt okozott a tátrai pusztítás

Az eddigi becsléseknél sokkal nagyobb, 7,841 milliárd korona kárt okozott a Magas Tátrán tavaly novemberben végigsöprő orkán, amely kár értékét az EU szolidarítási alapja 3-6 százalékkal mérsékelheti.

Az EU Szolidaritási Alapjának kulcsa szerint kiszámított kárérték nagyságáról szerdán tájékoztatta a szlovák kormányt Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, aki arra számít, hogy az Európai Bizottság májusban, vagy legkésőbb júniusban hozzáférhetővé teszi a Magas Tátra revitalizációjára fordítható forrásokat.

Pozsonyi sajtótájékoztatóján Csáky jelezte, hogy az e célra szánt uniós pénzek felhasználására Szlovákiának a folyósítást követően egy éves időszak áll majd rendelkezésre.

A miniszterelnök-helyettes nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, vajon Brüsszel mennyi pénzt szabadíthat fel a tátrai károk rendezésére, de jelezte, hogy Szlovákia a maximumot fogja szorgalmazni és Mikulás Dzurinda miniszterelnök ennek érdekében rövidesen levelet ír az EB elnökének, José Manuel Barossonak.

Az eddigi gyakorlat szerint az EU szolidaritási alapjából a hasonló károk mérséklésére a tényleges kárérték 3-6 százalékát képező támogatásokra lehetett számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik