Belföld

Hazaérkezett a magyar orvoscsoport Srí Lankáról

Szombaton ért haza Srí Lankáról az a magyar orvoscsoport, amely a sziget délnyugati részén fekvő, szökőár sújtotta Galle városban teljesített szolgálatot.

A magyar mentőcsapat december 28-a és január 7-e között vett részt a sérültek ellátásában, a fertőző betegségek megelőzésében és a kiszállított segélyadományok elosztásában. A tízfős csoport napi 18-20 órát dolgozott, mondta el a hazaérkezést követően a csapatot vezető Jackovics Péter orvos hadnagy.

A Malév bangkoki charterjáratával érkező mentőcsapatot szombaton este Lamperth Mónika belügyminiszter, Somogyi Ferenc külügyminiszter, illetve a mentőcsapat és a segélyszállítmány biztosításában együttműködő tárcák és szervezetek vezetői, illetve képviselői fogadták a Ferihegyi repülőtéren.

Több ezer beteget láttak el

Jackovics Péter szerint a külföldi humanitárius segítségnyújtás kapcsán vállalt feladatunkat sikeresen ellátták. A Galle térségében végrehajtott missziós tevékenység során 3800 menekültet oltottak be tífusz elleni védőoltással, és több mint 1500 beteget láttak el.

Mint fogalmazott, “legmegrázóbb élményünk az volt, amikor gyermekekkel kellett foglalkoznunk, és egymás után jöttek olyan gyermekek, akik elveszítették szüleiket”. Hozzátette: a legtöbben szúrt, vágott sebekkel, illetve aszmatikus betegségekkel fordultak a csoport tagjaihoz. Elmondta, hogy a legnagyobb nehézséget a pszichés hatások jelentették: a látvány, a hangok, a szagok és az a többezres tömeg, amely állandóan az orvosi sátor körül tolongott.

A csapatTatár Attila vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) főigazgatója elmondta, hogy a BM OKF és a Belügyminisztérium jóváhagyásával indult el a tíz szakemberből álló orvoscsoport. A csapat civil mentőszervezetek tagjaiból, a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet, a Magyar Mentőcsoportok Szövetsége és a Pannon Mentőkutyás Alapítvány képviselőiből állt össze.

Méltón fogadták őket

Lamperth Mónika megköszönte az orvosoknak a Sry Lankán tett szolgálatukat: “tudom, hogy nagyszerű emberi és szakmai helytállással nagyon sokat dolgoztak, köszönöm valamennyi magyar ember nevében munkájukat”.

Somogyi Ferenc külügyminiszter azt emelte ki: a tragédia rengeteg áldozata és pusztítása negatív értelemben bizonyította be, hogy egy globális faluban élünk, amelyet Földnek hívnak. Mint mondta, a magyar orvoscsoport, amely a legelsők között segített a katasztrófa sújtotta térségben, missziós tevékenységére méltán büszke lehet. A magyar orvoscsoportnak népe és kormánya nevében Padma Gannoruwa, Srí Lanka magyarországi tiszteletbeli konzulja is megköszönte a segítségnyújtást.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik