Belföld

A Samsung a kartellbírságokra is gondol

Százmillió dollárt tett félre kartellvád miatti büntetés kifizetésére a Samsung Electronics. A cég egy számítógépes memória chipekkel kapcsolatos ármegállapodási ügy miatt számíthat büntetésre.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium a Samsung, a Micron Technology Inc., a Hynix Semiconductor Inc. és az Infineon Technologies AG tevékenységét vizsgálta a 2001-es és 2002-es esztendőben feltételezett ármegállapodásukkal összefüggésben.

A két évig tartó vizsgálódás után szeptemberben elsőként az Infineont mondták ki “bűnösnek” a DRAM-árak rögzítésében, egyelőre meg nevezett gyártókkal való szövetkezésben. A Micron, a Samsung és a Hynix tudomásul vette, hogy bevonják őket a vizsgálatba, és együttműködtek annak lefolytatásában.

A szeptemberi ítélet kimondta, hogy bebizonyosodott az árak emelése érdekében történt összejátszás; a kiszabott 160 millió dolláros büntetés a harmadik legnagyobb összegű büntetés, amit az amerikai kormányzat hasonló ügyben valaha is kiszabott.

A Samsung árfolyama a mai kereskedést, a piac általános irányzatát követve, 1,35 százalékos többlettel zárta; a bejelentésre már zárás után került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik