Belföld

Lettország az euróhoz köti devizáját

Lettország csütörtökön kora délután megállapítja azt az árfolyamot, amelyen január elsejétől nemzeti valutáját ismét a közös európai pénzhez köti, s így egy lépéssel közelebb került az euró 2007-re, vagy 2008-ra tervezett bevezetéséhez.

Az eurózónához történő csatlakozáskor első lépésben arra kerül sor, hogy megváltoztatják azt az árfolyam-meghatározási rendet, ami eddig – 1994 óta – az IMF virtuális elszámolási egységéhez, az SDR-hez (Special Drawing Rights) rögzítette a lett valuta, a lat árfolyamát. Lettország várhatóan 2005-ben csatlakozik az eurózóna előszobájának tekintett ERM II. árfolyamrendszerhez.

Az euró rögzített árfolyamát december 30-án délután 3-kor közli a lett jegybank. Az árfolyam megállapításához az Európai Közpoti bankk (EKB) euró/SDR árfolyamot, illetve a lat/SDR jelenleg érvényes 0,7997-es árfolyamát használják majd fel. Elemzők arra számítanak, hogy az árfolyam 0,70 lat/euró körül alakul majd. A piac jelentős gazdasági változást nem vár a lépéstől.

A jegybank nem tart a lat relatív megerősödésétől. Ugyanis az SDR-rezsim bevezetése óta a lat/euró árfolyam egyaránt volt 0,70 és 0,53, de a gazdaságnak egyik véglet sem okozott problémát.

A pénzügyi kormányzat terveiben az eurózónához való csatlakozás céldátuma jelenleg 2007-2008 körül van. Lettország már a legtöbb maastrichti konvergencia kritériumot teljesítette, így reményeik szerint 2007 végén, de legfeljebb 2008 elején képesek lesznek bevezetni az eurót.

Észtország, Litvánia és Szlovénia már az európai árfolyam-mechanizmus, az ERM-II. rendszer szerint határozza meg nemzeti valutáját, így ezak az országok várahatóan már 2007-ben az eurózóna tagjai lehetnek. A szlovén jegybank alelnöke, Andrej Rant novemberi nyilatkozata szerint a rögzített valutával országuk már sok tekintetben hasonló eredményeket tud felmutatni, mint az eurózóna kevésbé fejlett tagállamai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik