Belföld

Beiktatták az új román kormányt

Beiktatták a Calin Popescu Tariceanu vezette 24 fős kabinet. Az RMDSZ a korábbi tárgyalásoknak megfelelően négy helyet kapott a kabinetben - adta hírül a Magyar Rádió.

Az új román kormányban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) négy miniszteri tárcát kapott. A román gyakorlat szerint miniszterelnök-helyettesi hatáskörrel rendelkező három tárca nélküli államminiszter közül az egyik Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke lett, aki ebben a minőségében az oktatási, a művelődési és az európai integrációs tárcák tevékenységét felügyeli és koordinálja. Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke az új román kormány informatikai és távközlési minisztere, Borbély László, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke a területrendezés és az infrastruktúra (közmű) építés, Winkler Gyula a kereskedelem megbízott minisztere.

Az új kormány tagjai közül többen jelentős vagyonnal és vállalkozással rendelkeznek. A kormányfő Calin Popescu Tericeanu becsült vagyona 18-20 millió dollár, amely gépkocsiforgalmazásból származik. A demokrata párti államminiszter Adriean Videanu díszkő üzletből kereste 30 millió dolláros vagyonát, míg a humanista államminiszter, George Copos elektromos gépgyártásból, szállodaiparból és pékáru forgalmazásból keresett 150 millió dollárt.

A kormány első intézkedése vélhatően azadóreform bevezetése lesz. A új kormányprogram szerint egységes, egykulcsos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót kell bevezetni. Ezzel a társasági nyereségadó 16 százalékra csökkenne a mostani 25 százalékról. Az osztalékadót változatlanul 5 százalékon akarják tartani természetes személyek és 10 százalékon jogi személyek számára. A személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa ugyancsak 16 százalékos lenne már jövőre. A társadalombiztosítási járulékokat 2006-tól kezdenék csökkenteni. Az áfát is 16 százalékra akarják csökkenteni a jelenlegi 19 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik