Belföld

Malév közgyűlés: tőkehelyzet és személycserék

A Malév Rt. rendkívüli közgyűlése pénteken határozatot hozott a légitársaság tőkehelyzetének rendezéséről, valamint új igazgatósági tagokat is választott a lemondott két igazgatósági tag helyett.

Malév közgyűlése felkérte az igazgatóságot, hogy a légitársaság tőkehelyzetének rendezése érdekében saját hatáskörébe tartozó intézkedéseket három napon belül tegye meg – tájékoztatott a társaság.

A Malév november 19-én felfüggesztett és pénteken folytatott rendkívüli közgyűlése új igazgatósági tagokat is választott a lemondott két igazgatósági tag helyett, Thuma József és Sólyom Gábor személyében. Thuma József gépész- és gazdasági mérnöki végzettséggel rendelkezik, jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója. Az államigazgatásban 30 évet dolgozott, egyebek között a Pénzügyminisztériumban, illetve a Belügyminisztériumban töltött be államtitkári és helyettes államtitkári pozíciókat. Sólyom Gábor bölcsész végzettségű üzletember, jelenleg a Falco Consulting ügyvezetője és tulajdonosa. A két új igazgatósági tag megbízatása 2006. május 5-ig tart.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) igazgatósága csütörtökön ismertetett javaslata szerint a Malév Rt.-nek jelenleg nincs szüksége a hárommilliárd forint tőkejuttatásra, tőkehelyzetét más módon is lehet rendezni. Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a javaslatot a döntéshozó pénzügyminiszter és a gazdasági és közlekedési miniszter elé terjesztik.

A privatizációs szervezet igazgatósága még az idén határoz a Malév Rt. újabb privatizációs pályázatának kiírásáról és azt várhatóan még az idén közzé is teszik – mondta Oravecz Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik