Belföld

Óriás csúzdák és bújócskás játszóvár a Margit- és Hajógyári szigeten

Több mint 310 millió forintot fordítanak két budapesti játszótér felújítására – jelentette be a napokban dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes.

A beruházást – függetlenül attól, hogy a III. illetve a XIII. kerülethez tartozik a két sziget, a fővárosi önkormányzat büdzséjéből finanszírozzák, ugyanis a kiemelt közparkok és fasorok a városképi és idegenforgalmi szempontból legfontosabb területek, a főváros arculatának kialakításában meghatározó jelentőségűek. A Margit-szigeti játszótérhez 1970 óta alig nyúltak hozzá. Most , a mintegy 140 milliós felújítás során az EU szabványoknak is megfelelő játszóeszközöket helyeznek ki, amelyeket eséscsillapítóval is felszerelnek. A körülkerített labdapályán korszerű gumiburkolat készül, de a szabványos játékszerek mellett gondoltunk arra is, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen megközelíthessék s használhassák az új játszótereket. A gyermekek biztonsága érdekében a Duna felőli oldalon, a Hajós Alfréd sétány mentén kerítést is építünk. A terület új játszóhelyei mindhárom gyermekkorcsoport igényeit kielégítik. A 0-6 éves korcsoport számára nagyméretű homokozót, attraktív mászóvár-együttest építünk és kisebb játékszereket helyezünk ki, a 6-12 éves gyermekek számára a dombtetőn, a „fennsíkon” az ügyességüket fejlesztő, a változatos mozgást lehetővé tevő játékszerek, míg a parti sétány mentén a nagyobb gyerekek számára tervezett, speciális kihívásokat kínáló játékok kapnak helyet.
A Hajógyári sziget inkább a kiskamaszok kedvence lesz, itt rekonstruáljuk a csúszdás játszóteret összesen 170,0 millió forintért. Azért az óvodások is megtalálják a szórakozás lehetőségét, itt nagyméretű homokozót, benne csúszdával kombinált, bújócskázásra alkalmas játszóvárat, mászókákat, forgójátékokat és rugós játékokat helyezünk ki. Az önkormányzat és a Főkert Rt. között megszületett kiviteli szerződés alapján november végén a bontási és fapótlási munkákkal megkezdődött a rekonstrukciók megvalósítása. Az eszközökre kiírt közbeszerzési pályázat nyertesét decemberben kihirdetik. A tervek szerint 2005 júniusában Budapest lakossága használatba veheti a két felújított játszóteret – mondta Bakonyi Tibor.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik