Belföld

A Stüszivadásztól a Betűvadászig – Egy XXI. századi kártyajáték örömére…

Hosszú idő óta először jelentkezik magyar játékfejlesztő csapat igazi nyelvművelő, készségfejlesztő játékkal.

A „Betűvadász – Terítéken a nyelv” játék gondos, alapos fejlesztő munka eredményeként alakult ki jelenlegi formájában, s került kipróbálóihoz, felhasználóihoz.
A hagyományos römi szabályaihoz hasonló alapelvekkel játszható társasjáték egész család vagy baráti társaság közös szórakozását biztosíthatja, négynél többen is megmérkőzhetnek egymással. Az „értelmes szavak” kifejezés többször is szerepel a játék leírásában, s itt már valós nyelvi izgalmak felé kanyarodik a parti. Ki és hogyan döntsön egy szó „értelmes” voltáról? Csak a szótári alak elfogadható, mint egyes szókirakó játékokban, vagy toldalékokkal együtt lerakható? A szabályban leírt tetszés szerinti változtatás jelenthet-e toldalékolást, vagy csak újabb szótő alakulhat ki újabb betűk beillesztésével? S a beillesztés csak a szó elejére/végére történhet, hint a römi típusú játékokban vagy bárhová beilleszthető, ha új szót alakít? Ezekben a kérdésekben egyelőre az együtt játszóknak kell előzetes döntést hozniuk, s ezzel saját képességeikhez, hangulatukhoz vagy tudásukhoz alakítani a játszmát.
Míg a kártyajátékokat rendre szigorúan szabályozottnak tartjuk, az együtt játszók gyakran vezetnek be az alapszabályoktól eltérő könnyítő, nehezítő elemeket. Az is természetes, hogy egy adott kártyatípus lapjai több/sok játék lehetőségét hordják magukban. A játékok sokfélesége már csak játszó kreativitásán, leleményességén múlnak. A nagy mennyiségű kártyalap lehetővé teszi, hogy nagyobb tanulócsoport is találjon olyan játékot, melyhez közösen használhatják a játékot.

Mindezek alapján elmondható, hogy
a megismert játék alkalmas minden korosztály számára a szabadidő hasznos eltöltésére, többirányú fejlesztő hatása az oktatásban is hasznosíthatóvá teszi, mind a szabadidős tevékenység, mind a tanórai munka, s a napjainkban oly fontos készség és kompetencia-fejlesztés területén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik