Belföld

Alkotmányosan korlátozható a sajtó a Parlament folyosóján

Sem az alkotmányt, sem a sajtószabadságot nem sérti, hogy a Parlment épületén belül korlátozzák a sajtó működését - derült ki az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesének közleményéből.

Takács Albert szerint a sajtó képviselői között viszont nem lehet különbséget tenni. “A népképviseleti szervek – Országgyűlés, önkormányzatok – épületeinek egyes részein a sajtó működését ésszerű indokkal korlátozzák. Ugyanakkor megállapítottam azt is, hogy a sajtó képviselői között a népképviseleti, valamint az állami szervek vezetői csak alkotmányosan indokolható okkal tehetnek különbséget” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az ombudsmani állásfoglalás megállapította, hogy az Országgyűlésben folyó munka, illetve ami a helyi önkormányzati szervek munkájával kapcsolatban elhangzik, ezen intézmények honlapján olvasható, az nyilvános. Takács Albert azonban megállapította, hogy ez a nyilvánosság nem jelenti automatikusan azt, hogy e szerveknek “otthont adó” épületek is nyilvánosak.

Ugyanakkor az ombudsman megállapította, hogy a sajtó munkatársai homogén csoportot alkotnak, így közöttük nem lehet különbséget tenni, vagy ha igen, csak alkotmányosan indokolható esetben – fogalmaz Takács Albert közleménye.

Az MTM-SBS Televízió Rt. (tv2) Tények és az M-RTL Televízió Rt. (RTL Klub) Országház című műsorának alkotói novemberben fordultak panasszal az ombudsmanhoz annak kapcsán, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elrendelte, hogy a parlamenti folyosón csak az írott sajtó munkatársai tartózkodhatnak. A két csatorna képviselői ezt a sajtószabadság korlátozásának és diszkriminatívnak vélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik