Belföld

Az Országgyűlés ismét módosította a jegybanktörvényt

Az Országgyűlés módosította a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló, a köztársasági elnök által a parlamentnek korábban visszaküldött törvényt keddi ülésén.

A képviselők támogatták azt a módosító indítványt, amely szerint a Monetáris Tanács tagjai között az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke helyett “az MNB elnöke által javasolt egy alelnök” foglal helyet. A zárószavazáson a törvényjavaslatot 192 igen, 154 nem szavazat mellett fogadták el a képviselők.

Mádl Ferenc köztársasági elnök november végén küldte vissza az Országgyűlésnek a jegybanktörvényt megfontolásra. Az államfő álláspontja szerint a jegybanktörvény módosítása ellentétes annak hivatalosan deklarált céljával, a törvénymódosító javaslat ugyanis a jegybank függetlenségének és hatékonyságának növelését jelölte meg célként. Ugyanakkor – állt a köztársasági elnök közleményben – a monetáris tanács tagjai kinevezésének jelenlegi rendszere az Európai Központi Bank (EKB) véleménye szerint is kielégítően biztosítja a függetlenséget és a hatékonyságot. A törvénymódosítás pedig ezzel ellentétesen éppen hogy növeli a mindenkori miniszterelnök befolyását a Monetáris Tanács (MT) tagjainak kinevezésében.

A Magyar Nemzeti Bank akkor üdvözlölte a a köztársasági elnök döntését. Közleményében a pénzintézet vezetése megerősítette: a törvénymódosítási javaslat ellentétben áll nemcsak saját indoklásával, hanem az európai jogelvekkel is, csorbítja a jegybank függetlenségét és veszélyezteti stabilitását. Ugyanakkor Járai Zsigmond az MNB elnöke már akkor valószínűnek tartotta, hogy keresztül viszik a törvény módosítását. Most hogy a parlament ismét elfogadta a törvénymódosítást várhatóan betartja fenyegetését, hogy a törvény hatálybalépése után az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a keddi rendhagyó kormányszóvivői értekezleten elmondta, hogy a törvény öt nap múlva lép életbe. Ezután a miniszterelnök dönti el, hogy az általa kinevezhető maximum négy monetáris tanácstag közül hányat küld a tanácsba. A pénzügyminiszter szerint erre előre láthatólag, az idén már nem kerül sor. Draskovics az új törvény eredményeként kiemelte, hogy megszűnik az az egyoldalúság, amely szükségképpen abból fakadt, hogy Európában egyedülálló módon a jegybankelnöknek jelentős teret biztosított a jogszabály a tagok jelölésében.
A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem lesz változás az alkotmányban biztosított jegybanki függetlenséget tekintve, illetve azokban a szigorú szakmai és összeférhetetlenségi követelményekben, amelyek eddig is vonatkoztak a Monetáris Tanács tagjaira.

A törvénymódosítás első változata szerint az MT létszáma a jelenlegi 9-ről úgy módosult volna 11-re, hogy az MNB elnöke mellett csak egy (a monetáris politikáért felelős) alelnök kapott volna helyet a testületben. Ezt a változtatást elfogadhatat-lannak tartotta az Európai Központi Bank (EKB) vezetője a Pénzügyminisztériumnak címzett állásfoglalásában, így a végleges változatban az alelnökök tagsága addig marad fenn a MT-ban, amíg mandátumuk nem jár le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik