Belföld

Ellenzéki győzelem Romániában

A hivatalos adatok szerint közel 4 százalékkal nyerte a romániai elnökválasztást az ellenzéki jelölt Basescu. Az első fordulóban még vezető kormánypárti jelöltön az EU-csatlakozási tárgyalások lezárása sem segített.

A vasárnap este 9 órás exit-poll adatok alapján minden közvéleménykutatási intézet döntetlen eredményt mutatott ki a romániai elnökválasztásokon. Az urnazárásig, vagyis 21 óráig kihozott exit-poll eredményeket helyi idő szerint 22 óra 30 perckor tették közzé. A CURS, az Insomar és a Metro Media Transilvania közvéleménykutató intézetek egyöntetűen 50-50 százalékos arányt mutattak ki Adrian Nastase, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Humanista Párt (PUR) által alkotott választási szövetség jelöltje, valamint Traian Basescu, a liberális-demokrata szövetség (D.A.) jelöltje között.


Korábban ugyan az Atenna 1 televízió a CURS közvéleménykutató intézet adatait közölte, amelyek értelmében Adrian Nastase, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Humanista Párt (PUR) által alkotott választási szövetség jelöltje 50,7, Traian Basescu, a liberális-demokrata szövetség (D.A.) jelöltje pedig 49,3 százalékot ért el. Később azonban a román közszolgálati televízió, a TVR1 az Insomar és a Metro Media Transilvania intézetek közös felmérése alapján 50-50 százalékos szavazati arányról tudósított.


Ugyanazt ígérték a jelöltek


Nastase első nyilatkozatában – a CURS felmérését tartva irányadónak – úgy vélekedett, hogy mintegy 160 ezer szavazattal sikerült többet szereznie, mint ellenfelének. Ugyanakkor maga is óvatos volt a saját győzelméről szóló hírrel kapcsolatban, s úgy fogalmazott: hétfőn reggelre alakul majd ki világos kép. Ezzel szemben a D.A. szövetség székhelyén Basescu ünnepelt, mert úgy vélte, hogy a trend az ő diadalát látszik előrevetíteni. Derűlátását az Insomar és a Metro Media Transilvania adataira alapozta, amelyek szerint délután 15 órakor Nastase még állítólag 12 százalékkal vezetett, este 19 órára már döntetlen lett az állás, az urnazárás pedig csak két órával később történt.


A kampány során a két elnökjelölt nagyon hasonló politikai ígéreteket tett: mindketten támogatták a személyi jövedelemadó reformját, s csupán a 16 százalékos, egykulcsos adó bevezetésének időpontjában tér el a véleményük. Az elemzői várakozások mégis afelé hajlottak, hogy a körülmények Nastase kormányfőnek kedveznek, hiszen a rendszerváltást követően egy ciklust kivéve mindvégig kormányon levő szociáldemokraták most első alkalommal hivatkozhattak valós gazdasági eredményekre, a román gazdaság kilátásai hosszú évek óta először kedvezőek, az infláció mértéke töredéke az akárcsak négy évvel ezelőttinek. Ezt a véleményt erősítette a hét közepén sebtében lezárt csatlakozási tárgyalássorozat is. Igaz, a kormányzó erők komoly engedményt tettek, ami persze, visszafelé is elsülhet, nem biztos, hogy minden szavazópolgárnak tetszettek a bolgárokénál súlyosabb feltételek.








Hibázott az RMDSZ?
“Az RMDSZ részéről hiba volt a második forduló előtt kiállni Adrian Năstase támogatása mellett, most pedig racionális döntésre van szükség” – hangoztatta hétfőn Eckstein-Kovács Péter kolozsvári szenátor. Szerinte várható volt, hogy ilyen eredmény születik, mert általános az elégedetlenség, ez pedig előre látható ellenszavazatokban nyilatkozott meg. A szenátor úgy vélte: az eredményt az RMDSZ-nek tudomásul kell vennie, pozitívan kell hozzáállnia, és meg kell tennie a szükséges lépéseket, hogy a következő négy év politizálásába hatékonyan bele tudjon szólni.

Ellenzéki győzelem lett belőle


Érdekes módon, erre hívta fel a figyelmet a romániai sajtó is, mondván, az első fordulóban kialakult 7 százalékos Nastase-előny könnyen ledolgozható, annál is inkább, mert a harmadik helyen végzett Corneliu Vadim Tudor szavazói valószínűleg Băsescura voksolnak. Igaz, a másik oldalon meg az RMDSZ királycsináló szerepét emlegették, ám a hírek szerint Székelyföldön a vártnál alacsonyabb volt a részvételi arány.


Hétfőn délelőtt a romániai Országos Választási Iroda (BEC) közölte: a szavazókörzeti adatok 92 százaléknak összesítése alapján mindkét jelölt több mint négy és félmillió szavazatot kapott, de a jelenlegi bukaresti főpolgármester, Basescu 3,75 százalékkal vezet. Az iroda közlése szerint az eredményt a fennmaradó nyolc körzet eredménye alig befolyásolja.


                                                                                         Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik