Belföld

Magyar siker a schengeni határon innen és túl

Annak ellenére, hogy a schengeni csatlakozás időpontja még vitatott, a felkészülés már javában folyik az EU-hoz újonnan csatlakozott tagországokban, így Magyarországon is.

A határok, határátkelőhelyek felkészítése a schengeni követelmények teljesítésére komoly modernizációs feladatokat foglal magában, melyhez – többek között – a Schengeni-alap nyújt támogatást a csatlakozó tagországoknak.
A magyar biztonságtechnológiai iparág élen jár az előírások teljesítéséhez szükséges fejlesztések és gyakorlati megvalósítások terén.
A schengeni térség közös adat- és információs rendszer (Schengeni Információs Rendszer – angolul SIS) működtetését igényli, amihez az új tagok csatlakozása elengedhetetlen. Ennek az infomációs rendszernek a jövőben képesnek kell lennie összetett, különleges adatok kezelésére is. A térség biztonságának fenntartását szolgálják majd az információs technológia legújabb vívmányai is. A személyek azonosításában jelentős szerepet kapnak az útlevélbe épített “RFID chip” – ek, melyek felismerését a magyar fejlesztésű “Passport Reader” (részletek: www.passport-reader.com) okmányolvasó készülékek már biztosítják. Egy másik várható követelmény a biometrikus adatok ellenőrzése. Ennek egyik lehetséges módja az arcfelismerésre alkalmas technológia alkalmazása – erre is van már felhasználható magyar megoldás „FaceIdent“ (www.arhungary.hu).
A schengeni térséghez a közeljövőben csatlakozó országok érdekeltek abban, hogy a feltételek teljesítésében együttműködjenek, segítsék egymást. A környező országokban megindult készülődésben mind az okmányolvasás, mind pedig a rendszámfelismerés területén igen jelentős szerepet vállal a magyar biztonságtechnológia.
Szlovákiában már évek óta bizonyítanak a magyar okmányolvasók és
a közelmúltban kiértékelt tenderen minden valószínűség szerint ismét a magyar megoldást választották: a CARMEN rendszámazonosítót (www.platerecognition.info).
Lengyelországban a próbarendszerek tesztelése és kísérleti üzemeltetése már sikeresen befejeződött, így itt is várható a magyar technológia térhódítása.
A határok korszerűsítésében az EU-hoz a közelmúltban csatlakozott országok szomszédai is érdekeltek.
„Horvátország belügyminisztériuma a mi szakembereinket vonta be a felkészüléssel kapcsolatos tervezésbe. Ukrajna és Bulgária határain már évek óta használják az általunk fejlesztett technológiát, illetve Románia is érdeklődést mutat a magyar termékek iránt határátkelőinek informatikai korszerűsítéséhez.” – nyilatkozta Egervári Márk, az A.R. Hungária Rt. vezérigazgatója.
Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a teljes új schengeni határ meghatározó hányadán növeli majd a biztonságot a magyar sikertechnológia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik