Belföld

A külföldi forgalom nőtt, a belföldi csökkent

Idén októberig a külföldivendég-forgalom enyhén élénkült, a belföldi mérséklődött, a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele pedig nőtt az előző év első tíz hónapjához képest.

Az év elejétől október végéig a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2,9 millió külföldi vendég érkezett, akik 9,3 millió vendégéjszakát töltöttek el – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrisse4bb adataiból. A vendégek száma 9, az éjszakák száma 2 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest.


A külföldivendég-forgalom bővülése – az eltöltött vendégéjszakák száma alapján – Közép-Magyarország régióra koncentrálódott, ahol a szálláshelyek közel egyötödével több éjszakát regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában.


A vizsgált időszakban a szállodák az átlagos értéket meghaladó növekedést jelentettek. A fellendülés az ötcsillagos szállodákban volt a legnagyobb mértékű, míg a többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős (9–25 százalékos) visszaesés figyelhető meg.

A belföldi forgalom hanyatlott

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 2,8 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 7,1 milliót. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest.


A belföldi vendégek több mint fele szállodát választott szálláshelyül. Ezt a szállástípust enyhe emelkedés jellemezte, a vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal nőtt. A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest közel egyharmadával több belföldi éjszakát jelentettek, ami azt mutatja, hogy nagymértékben nőtt a kereslet a gyógyszállók szolgáltatásai iránt. A második legkedveltebb szállástípusban, a panziókban 4 százalékkal kevesebb éjszakát vettek igénybe a belföldi vendégek.

Tíz százalékkal drágultak a szállások

Október végéig a szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 2 százalékponttal magasabb volt. A januártól október végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 161,6 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13 százalékkal volt több, mint 2003 hasonló időszakában.

Negyedével többen jöttek Ferihegyre

Az év első tíz hónapjában 31,3 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 14,6 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami egyötödével nőtt 2003 január –októberéhez viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldiszemély-forgalmában 25 százalékos, magyarszemély- forgalmában 16 százalékos növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik