Belföld

Legalább 1800 forinttal emelkednek a nyugdíjak

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta azt a modósító indítványt mely szerint a nyugdíjemelés összege az öregségi, rokkantsági és baleseti rokkantsági teljes nyugellátások esetében nem lehet kevesebb havi 1800 forintnál.

A Szülőföld alapról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok közül a gazdasági bizottság támogatta azt az ellenzéki javaslatot, amely szerint a költségvetési támogatás e célra legalább egymilliárd forint legyen, ám a költségvetési juttatás őrizze meg értékét, azaz inflációkövető legyen.

A bizottság igennel szavazott arra a módosító javaslatra is, amely a Magyar Vöröskereszt támogatását 100 millió forintról 200 millió forintra emelné.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatot is támogatta a gazdasági bizottság. Eszerint a közigazgatási határozat akkor nyilvánítható fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatónak, ha a közérdekű közlekedési infrastruktúra kialakítása ezt igényli. Ezt a módosítást az a fokozott nemzetgazdasági érdek indokolja, hogy az autópálya-beruházások ne szenvedjenek késedelmet a halasztó hatályú jogorvoslati út lehetővé tételével. Az utóbbi években ugyanis több kijelölt autópályaszakasz építése azért nem kezdődhetett el, mert környezetvédelmi szervezetek, illetve önkormányzatok kifogással éltek, és megtámadták az érvényes útépítési engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik