Belföld

Bővült az ipari termelés

Az ipari termelés az idén októberben az előzetes, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 8,4 százalékkal emelkedett a tavaly októberi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2003 októberit 5,7 százalékkal haladta meg, az első tíz hónapban volumene 8,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelés az idén szeptemberben az előzetes, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 2,3 százalékkal nőtt az előző havi, és – munkanaptényezővel korrigálva – 6,7 százalékkal emelkedett a tavaly szeptemberi szinthez képest.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta: az eurózóna növekedési kilátásairól érkező, nem túl kedvező hírek miatt “félő volt, hogy kifullad az ipari termelés növekedése”. Hozzátette: ha lesznek is lefelé irányuló kockázatok, csak jövőre jelennek majd meg.

Hangsúlyozta: az októberi adatok alapján elmondható, hogy a magyar gazdasági növekedést egyebek mellett az ipari termelés növekedése húzza.

Barcza György, az ING Bank szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a termelés második féléves növekedése várhatóan lassúbb lesz az első félévinél.

Mint mondta, az euró dollárhoz viszonyított erős árfolyama, valamint a magas olajárak negatívan befolyásolják az eurózóna, azon belül is a német gazdaság növekedési kilátásait. Hozzátette: Németország növekedését elsősorban az export generálta, ami az erős euró következtében megtorpanhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik