Belföld

Jövőre ORFK-engedély kell az anonim betétek kifizetéséhez

Január elsejétől a betét jogos tulajdonosának azonosítása után is csak az ORFK hozzájárulásával fizethetők ki az anonim betétkönyvekben tartott összegek - írja a Népszabadság.

Ez nem jelenti azt, hogy az ügyfeleknek be kell váltaniuk a tíz-húsz éve kiváltott autónyeremény-betétkönyvüket, sem azt, hogy meg kell szüntetniük a csupán egy jelszóval azonosított betétkönyvüket. Január elsejétől a törvény arra kötelezi majd a bankokat, hogy kifizetés előtt ellenőriztessék a frissen nevesített betéteket a rendőrséggel.

Csak az OTP 519 ezer anonim betétet tart nyilván, ezeknek közel a fele gépjárműnyeremény-betétkönyv. Annyi bizonyos, hogy csak az OTP-ben lévő anonim betétkönyvekben több milliárd forintot tartanak az ügyfelek.

Papp Csaba alezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda gazdaságvédelmi főosztályvezetője és Bereczki Zoltán alezredes, a nyomozóiroda pénzmosás elleni osztályának vezetője szerint januártól tíz-tizennégy napot kell majd várniuk azoknak, akik anonim betétből akarják felvenni a pénzüket, vagy bármilyen más tranzakciót kívánnak végrehajtani eddig nem nevesített betéteikkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik