Belföld

Dönthetnek az ukrán választás megismétléséről

Az ukrán legfelső bíróság várhatóan pénteken határoz arról, hogy megsemmisíti-e az elnökválasztás vitatott végeredményét.

Csütörtökön már a leköszönő elnök is támogatta, hogy a teljes voksolást megismételjék, és ne csak a vitatott második fordulót, amihez az ellenzék ragaszkodik.

Leonyid Kucsma moszkvai tárgyalásai után arra is hajlandónak mutatkozott, hogy hozzájáruljon a jelenlegi kormány menesztéséhez, ha a törvényhozás szélesíti a kabinet hatalmát. Leonyid Kucsma ukrán elnök tegnap váratlanul Moszkvába utazott, hogy orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal közösen keressen kiutat az ukrajnai politikai válságból. A vnukovói reptéren megtartott, politikai konzultációnak és rövid munkamegbeszélésnek minősített találkozón Kucsma közölte: nem tud olyan országról, amelynek a törvényei lehetővé tennék kizárólag az elnökválasztások második fordulójának megismétlését.

Közben az Európai Parlament az elnökválasztás második fordulójának megismétlését szorgalmazta.

Putyin szkeptikus

Vlagyimir Putyin  az ukrán ellenzék által követelt lehetőségről kijelentette: az újraszavazás kudarcba fulladhat. Újra szavazni lehet kétszer, háromszor, huszonötször, amíg az egyik fél a kívánt eredményt nem kapja – közölte az orosz államfő, aki a múlt héten elsőként gratulált Viktor Janukovics kormányfő “győzelméhez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik