Belföld

Nőtt a német munkanélküliség

Nem hivatalos adatok szerint Németországban novemberben hétezerrel nőtt a munkanélküliek száma szezonális kiigazítással számolva. Egy hónap múlva változnak a munkavállalás szabályai.

A csütörtöki hivatalos adatközlés előtt szokásos kiszivárogtatásokból kiderült, hogy Németországban a kiigazítás nélkül számolt, tényleges munkanélküliség 10,3 százalékosra nőtt az októberi 10,1 százalékról. A munkanélküliek tényleges száma 58 ezerrel 4,257 millióra növekedett.

Németországban egy hónap múlva lép életbe az új idegenrendészeti törvény, amely a munkavállalás szempontjából alapvetően két területen hoz változást. Az eljárás egyszerűsödése mellett a 2005. január 1-jétől érvényes új szabályozás a magasan képzett tudományos szakemberek (tudósok, egyetemi tanárok) számára gyakorlatilag korlátlan munkavállalást biztosít Németországban. A törvény másik új passzusa kimondja, hogy a német munkaerőpiacon a “hazai” illetve a régi uniós tagállamok (szakmailag képzett) állampolgárai elsőbbséget élveznek a májusban csatlakozott országok munkavállalóival szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik