Belföld

Kína 90 napos olajtartalékot hoz létre

Egy kínai illetékes szerdán megerősítette, hogy a világ második legnagyobb olajfogyasztója a várakozásokat meghaladó 90 napos stratégiai olajtartalék létrehozását tervezi.

A 90 napi átlagfogyasztásának megfelelő stratégiai olajtartalék szintje a következő években nyomást gyakorolhat majd a globális olajellátásra. A kínai nemzeti fejlesztési és reform bizottság energiaügyi hivatalának a képviselője szerint azonban a vásárlásokat fokozatosan hajtják végre. A vezető hangsúlyozta, hogy a tartalékot kezdetben alacsony szinten tartják és csak akkor növelik jelentősebben, ha szükség lesz rá.

A 90 napos tartalékképzés megfelel Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) iránymutatójának, amely szervezet becslése szerint idén Kína napi olajfogyasztása 6,33 millió hordó lesz.

A Morgan Stanley jelentése szerint Kína a “felelős” a világpiaci olajkereslet növekedésének több mint feléért, ha beleszámítják a nagy olajfelhasználó fejlődő országokból származó importjának áttételes hatása is. A befektetési bank szerint Kína nyersolaj kereslete idén napi 1 millió hordóval 7 millió hordóra nő: ez a világkereslet növekedésének – amit a 2003-as napi 78,1 millió hordóval szemben napi 81,2 millió hordóra várnak – körülbelül egyharmadát jelenti. Ám a Morgan Stanley szakértője, Andy Xie arra is felhívja a figyelmet, hogy a kínai gazdasági felfutás aránylag több importot szív fel az “olaj-intenzív” gazdaságokból, mint a fejlett országokból. – Ennek figyelembe vételével Kína teljes hozzájárulása a globális olajkereslet növekedéséhez valószínűleg nagyobb, annak felét is meghaladhatja – állítja Xie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik