Belföld

Az EKB elnöke ellenzi az áht-hiány „szépítését”

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet szerint teljesen aláásná az európai fiskális politikát szabályozó stabilitási paktum hitelét, ha elfogadnák, hogy egyes állami kiadások ne essenek latba az áht-hiány kiszámolásánál.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke meghallgatásán az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt elmondta, hogy a 3 százalékos limitet mindenképpen szigorúan meg kell tartani, egyébként a paktum teljesen elveszíti hitelét. „Nincsen valódi szövetségi költségvetésünk, [amivel kiegyensúlyozhatnánk gazdaságunk egyenlőtlenségeit], ezért elkerülhetetlen a költségvetési fegyelem” – szögezte le, hozzátéve, hogy támogatja a paktum reformját, amíg az arra fókuszál, hogy a tagállamok a jó gazdasági időkben többet tegyenek félre, felkészülve a nehezebb időszakokra. Trichet egyúttal „csalódást keltőnek” nevezte a tagállamok idei teljesítményét, ami a költségvetések ráncbaszedését illeti.

Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter pont szerdán jelentete be, hogy az Eurostat, az EU statisztikai szervezete december 1-jétől engedélyezte Magyarországnak, hogy a konvergencia programhoz csatolt adatokat a magánnyugdíj-pénztárakba befizetett összegek nélkül számítsa, amelynek következtében az áht hiányát 2004-ben a korábban publikált várakozásokhoz képest 0,8 százalékkal alacsonyabb, a GDP 4,5 százalékára sikerült letornázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik