Belföld

Bosznia-Hercegovina: csütörtöktől az EU felel a békéért

Csütörtöktől a NATO helyett az EU látja el a békefenntartási feladatokat Bosznia-Hercegovinában, amely misszió az unió biztonsági erőinek vizsgafeladata lehet, a NATO-val való együttműködése terén.

Az Althea elnevezésű békefenntartó hadművelet elsődleges célja az ország stabilitásának biztosítása, ugyanakkor katonai szakértők úgy vélik, hogy a misszió mérföldkő lehet az uniós biztonságpolitika fejlődésében is.

A hétezer fős misszió elsősorban civil, adminisztratív, rendőri erőkből áll majd. Megfigyelők úgy látják: nem valószínű, hogy a kéksisakosoknak etnikai konfliktusokkal kellene szembenézniük, John Reith hadműveleti parancsnok szerint erre a helyieknek sem képességük, sem szándékuk nincsen. Ugyanakkor kockázati tényezőt jelent, hogy a fegyvercsempészés továbbra is virágzik, s nem lehet figyelmen kívül hagyni a szélsőséges vallási csoportok tevékenységét és az esetleges határkonfliktusokat sem. Szakértők rámutatnak arra is, hogy a háborús bűnösök kézre kerítése – igaz, némi NATO-segédlettel – ezentúl szintén az EU hatáskörébe tartozik.

Gerrard Quille, a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Biztonsági Információs Szolgálat (ISIS) ügyvezető igazgatója szerint a boszniai misszió egyfajta teszt is lehet az Unió számára, főként ami a NATO- és EU-együttműködést illeti. A misszió várhatóan 71 millió euróba kerül majd.

Magyarország 1995. óta aktív részvevője a boszniai és hercegovinai békefenntartó misszióknak. Kezdetben utászegységet küldött, majd 200 fős csapatot adott egy speciális többnemzetiségű elitalakulatba, akiket később integráltak az olasz parancsnoksága alatt álló, elsődlegesen tömegoszlatással, kapcsolatos feladatok végrehajtására létrehozott csapatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik