Belföld

Dinamikusan növekedtek a magyarországi beruházások

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2004 harmadik negyedévében – a KSH előzetes számítások alapján – 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest a nemzetgazdasági beruházások mennyisége 3,2 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal szezonálisan kiigazított indexe szerint. A 2004. harmadik negyedévi beruházások teljesítményértéke 996,4 milliárd forint volt.

2004 első háromnegyed évében összesen 2518,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 13,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A beruházási tevékenység harmadik negyedévi 12,7 százalékos növekedésén belül a gépberuházások 14,1 százalékkal az építési beruházások 12,7 százalékkal emelkedtek.

A beruházások teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a szállítás, raktározás, posta és távközlés 34,3 százalékos bővülése járult hozzá. E nemzetgazdasági ágon belül kimagasló az útépítési beruházások értéke. A több mint egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar 28,4 százalékos növekedésén belül a járműgyártás, a gép, berendezések, villamos gép, műszer gyártásának beruházása volt kiemelkedő. Az átlagos növekedéshez közeli a lakásépítéseket is magába foglaló ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág (11,8 százalék) beruházásainak bővülése.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság beruházásai 23,2 százalékkal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági beruházások értékét alapvetően befolyásoló támogatási rendszer az EU-csatlakozás következtében megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értéke jelentősen csökkent. Kismértékű csökkenést regisztráltunk az oktatás (4,0 százalék), a kereskedelem, javítás (3,0 százalék) nagyobbat a szálláshely-szolgáltatás (8,8 százalék) és az egészségügyi, szociális ellátás (11,9 százalék) nemzetgazdasági ágak beruházásaiban, míg a pénzügyi tevékenység (22,1 százalék) és az építőipar (14,3 százalék) beruházásai bővültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik