Belföld

3,7 százalékkal nőtt a GDP

A KSH előzetes számítások alapján közölt adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,7 százalékkal nőtt 2004 harmadik negyedévében.

Az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4,1 százalék volt – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott jelentésben. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék a harmadik negyedévben.

A bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 7,1 százalékkal nőtt, elsősorban a mezőgazdaság kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. A szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 2,4 százalékkal volt több mint 2003 harmadik negyedévében.

Nyeste Orsolya az Erste Bank elemzője pozitív meglepetésként értékelte, hogy a beruházások növekedése az elmúlt negyedévi 10 százalékhoz képest is tudott gyorsulni. ” Ez a felhasználói oldalról erősíti a GDP növekedési ütemét” . Hozzátette, hogy a beruházási dinamikának köszönhetően a belföldi fogyasztás csökkenése és a külső konjunktúra lassulása ellenére a GDP növekedése az év egészében megközelítheti a 4 százalékot, várhatóan 3,8-3,9 százalék körül alakul.

Pintér András, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője szerint a kedvező beruházási adatoknak köszönhetően éves szinten a GDP növekedése elérheti a 4 százalékot is.  Az elemző az idén a negyedik negyedévben arra számít, hogy az eddigi tendenciák folytatódnak, a GDP lassuló ütemben fog növekedni és továbbra is jellemző lesz a beruházások dinamikus növekedése.

Karsai Gábor a GKI Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója szerint az előző negyedéveknél lassabb, 3,7 százalékos III. negyedévi GDP növekedési ütem várható volt, miután az ipar az első félévi 10 százalékos fejlődés után ebben a negyedévben már csak 6 százalékkal növelte kibocsátását. Hozzátette: figyelembe kell venni a bázis adatot is, hiszen a GDP 2003 harmadik negyedévében vett lendületet, amikor is 3 százalékos volt a növekedés.

A GKI továbbra is 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2004 egészére, annál is inkább, mivel a KSH felfelé módosította az első két negyedévi adatot 4,3 illetve 4,2 százalékra – kommentálta a most megjelent közleményt Karsai.

A KSH revíziós politikájának megfelelően 2004. szeptember 30-án adta ki a 2003. évre vonatkozó második előzetes éves GDP becslését, ami alapján a 2003. évi növekedési ütemre az első becslés szerinti 2,9 százalékkal szemben 3,0 százalék adódott.

A 2003-as adatok változását egyidejűleg a negyedéves számításokon is átvezette a KSH, ezeket ugyancsak szerdán tette közzé. A 2003-as bázis változásának következtében, valamint a korábbi becslések készítése óta rendelkezésünkre álló pontosabb információk (elsősorban a mezőgazdaság 2004. évi jelentős hozzáadott érték növekedése) ismeretében a 2004. évi első két negyedéves adatok is módosultak. Ezek eredményeként az első negyedévre 0,1, a második negyedévre 0,2 százalékponttal nagyobb lett a növekedési ütem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik