Belföld

Válságba kerülhet az ukrán bankrendszer

Válságba kerülhet az ukrán pénzügyi rendszer, mivel a lakosság folyamatosan veszi ki megtakarításait a bankokból, s valutát vásárol. Eközben pang az árutőzsde, mert az alkuszok is az utcán tüntetnek.

Az ukrán központi bank csütörtökön felajánlotta a pénzintézeteknek, hogy a segítségükre siet, ha a lakosság tömegesen kezdi el kivonni megtakarításait. A jegybank egyik illetékese azt mondta, hogy ha jelentkeznének gondok, akkor csökkentenék a bankok kötelező tartalékrátáját.

A Standard and Poor’s egyik szakértője szerint a bejelentés a jegybank részéről elfogadható lépés, ésszerű óvatosság. A komoly likviditási problémákat okozó lépésre azért volt szükség mert a lakosság már hetek óta folyamatosan veszi ki pénzét a bankokból.


Ukrán pénzügyi szakértők azt mondták, hogy ez már a november 21-i választások előtt elkezdődött. Az egyik kereskedelmi bank vezetője rámutatott arra, hogy a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt az emberek tömegével kezdték vásárolni a dollárt, függetlenül attól, hogy milyen árfolyamon tudták azt beszerezni.


A Standard and Poor’s hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tervezi megváltoztatni Ukrajna adósi besorolását, mivel a jelenlegi “B plusz” minősítés is jelzi a magas politikai kockázatot. A politikai válság ellenére Ukrajna folytatja a gabonaexportot, de az új üzletek kötése a nullához közelít – közölték csütörtökön elemzők.


Az árupiacon gyakorlatilag leállt a munka, miután az alkuszok egy jelentős része csatlakozott a liberális ellenzéki Juscsenko támogatóihoz és az utcára vonultak.


Hivatalos adatok szerint Ukrajnában az idén mintegy 42,5 millió tonna gabonát takarítottak be, és az export 12 millió tonna kerül exportálásra a 2004 júliusa és 2005 júniusa között. A tavalyi termés 20,2 millió tonnát tett ki, az export 2,8 millió tonna volt. A július-október közötti időszakban az ukrán gabonakivitel megközelítette a 3,78 millió tonnát, ami jóval meghaladta az egy évvel korábbi 825 ezer tonnát; 2002 júliusa és októbere között az export 5,05 millió tonnát tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik