Belföld

Ürüléket és szemetet találtak több gyógyteában

Madártollat, állati ürüléket, elhalt rovardarabokat, üveget, kő- és földrögöt tartalmazó "gyógyteát" is találtak a civil fogyasztóvédők nemrég lezajlott vizsgálódásaik során - írja a Népszabadság.

Gyógyteák és álgyógyteák a kereskedelemben címmel tette közzé vizsgálatsorozatának eredményét az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE).

A Gyógynövénykutató Intézet Rt. laboratóriumában végzett vizsgálatok során mindössze három termékminta bizonyult megfelelőnek. Némelyik gyógyteában pedig a terápia szempontjából felesleges, illetve káros növényi részeket találtak, ilyen például a csipkebogyó mérgező hatású magja.

A helyzet azért is különös – írja a lap, mert a gyógynövények forgalomba hozatalának szigorúbb feltételei vannak, mint az élelmiszerekének. Ráadásul egyre többen bíznak az efféle teák gyógyító erejében, s a gyógyszerek helyett – amíg lehet – inkább ezeket fogyasztják.


Az OFE szakértője javasolja, hogy a nagy bevásárlóközpontokban az élelmiszerektől elkülönítve, hozzáértő eladók segítségével árusítsák e termékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik