Belföld

Egy új készítménnyel az ekcéma hosszú távú kezelése csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát azáltal, hogy megállítja az „atópiás menetelést”

Firenze, 2004. november 18. – Egy jelenleg folyamatban lévő, átütő erejű kutatás kiderítheti, hogy az atópiás ekcéma csecsemőkorban történő hatékony kezelése módosíthatja-e az atópiás ekcéma lefolyását, illetve csökkentheti-e az asztma kialakulásának kockázatát gyerekkorban a későbbiek folyamán.

A most zajló kutatás – melynek részleteit a mai napon terjesztették elő a Bőr- és Nemibetegség Európai Akadémiáján Olaszországban –, az érdeklődés homlokterébe került, és egy immunmodulátor hatóanyagú krémmel való hosszú távú gyógykezelés potenciális előnyeit vizsgálja.

Becslések szerint azon gyerekek 80%-ánál, akik krónikus atópiás ekcémában szenvednek, kialakulnak olyan járulékos betegségek, mint az allergiás asztma és a rhinitis (vagy szénanátha), egy tünetegyüttes, mely „atópiás menetelés” néven vált ismertté. Ezt a széles körben észlelt kórt a SAM (Study of Atopic March – Atópiás Menetelés Vizsgálata) elnevezésű orvosi kísérletek vizsgálják 1100, 3-18 hónapos csecsemő bevonásával, akiket 20 központban tartanak megfigyelés alatt az USA-ban.

A kutatás első 36 hónapjában kiértékelik az új szerrel való hosszú távú kezelés hatását a normál lefolyású atópiás ekcéma esetében. E randomizált kutatási fázisban a kísérletben résztvevő felek közül egyik sem ismeri a feltételeket (ez az ú.n. dupla vak kísérlet), majd az alkalmasnak talált résztvevők további 33 hónapig kapják a nem szteroid immunmodulátor krémet a vizsgálat ezen nyílt szakaszban. A kísérlet befejezésekor kiértékelik az eredményességet az alapdiagnózis vonatkozásában és az asztma kialakulásának idejét is figyelembe véve. Olyan más allergiás érzékenységet is kielemeznek, mint az étel allergia, a szénanátha, az allergiás kötőhártya gyulladás, és az IgE immunantitest szintjei.

Az új gyógyszer és az ekcéma hosszú távú kontrollálásának kutatása…

A SAM egyre több bizonyítékkal szolgál klinikai kutatások és tapasztalatok révén arra, hogy az új krémmel történő kezelés segíti az ekcéma kontrollálását, és csökkenti az elterjedések kiújulásának fájdalmas és nyomasztó hatását, mely a betegség jellemző vonása.

A klinikai kutatások azt bizonyítják, hogy ha az atópiás ekcéma első jelei esetén alkalmazzák az új gyógyszert, akkor az meg tudja akadályozni az elterjedést, és meghosszabbítja a tünetmentes időszakot, így az topikális corticoszteroidokat csak a rendkívül súlyos esetekben alkalmazandó terápiára lehet tartalékolni, a betegség komoly elterjedése esetén.

Az új krémről

Az immunmodulátor krém rövid és szakaszos hosszútávú kezelésre lett kifejlesztve enyhe, illetve mérsékelt atópiás dermatitisz (AD) gyógyítására, hogy megelőzzék a gyulladás elterjedését gyerekek és felnőttek esetében egyaránt. Az új szer olyan nem szteroid gyógymód az atópiás dermatitisz kezelésére, amiről klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy megelőzi a gyulladás elterjedését, és lehetővé teszi a betegség kontrollálását a hagyományos terápia során alkalmazott topikális szteroidok esetében tapasztalt mellékhatások nélkül. Az új gyógyszer a bőrfelület egészén alkalmazható korlátlan mennyiségben és ideig olyan érzékeny helyeken is, mint az arc, a nyak és a hajlatok.

A Novartis által kifejlesztett és piacra hozott új krémet 2002-ben vezették be, és mára 90 országban jegyezték be.

A Novartisról:
A Novartis AG (NYSE: NVS) vezető a világban a gyógyszertermékek és az egészségmegőrzés piacán. 2003-ban a Csoport üzleti forgalma elérte a 24.9 milliárd USD-t és a nettó bevétele az 5 milliárdot. A vállalat megközelítőleg 3.8 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre. Bázeli központtal, a Novartis Csoport vállalatai körül-belül 80 000 főt foglalkoztatnak és a világ 140 országában működnek. További információk: www.novartis.com


Referenciák:
1 ISOLATE (International Study Of Life with ATopic Eczema). Data on file
2 Eichenfield L et al. Pediatrics 2003;111:608-616

További sajtóinformáció:
Horváth Katalin
Open Communications
Tel.: 239-10-98.
Email: katalin.horvath@opencom.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik