Belföld

Olajra lépett a Jukosz vezérkara

A feldarabolásra ítélt Jukosz olajóriás cégvezetésének minden tagja elhagyta Oroszországot a letartóztatásoktól tartva - értesült a Financial Times.

A cégvezetésnek egyetlen tagja sincs már Oroszországban – mondta az üzleti lapnak egy Jukosz-bennfenntes.

A Jukosz amerikai pénzügyi főfelelőse ugyancsak Londonban volt szerdán, amikor az orosz főügyészség kihallgatásra beidézte. Bruce Misamore közölte a brit lappal, hogy nem tér vissza Oroszországba, amíg szabadságát és biztonságát nem szavatolják, mert nem kívánja feláldozni életét orosz politikai célok érdekében.

Misamore azt mondta, hogy Steven Theede Jukosz-vezér irodáját az orosz ügyészek átkutatták. Úgy tudni, hogy a szintén amerikai Theede is a brit fővárosban van.

Az elmúlt tíz napban az orosz ügyészek letartóztatták a Jukosz egy középvezetőjét, és végzést adtak ki további kettő letartóztatására. Le akarják tartóztatni Dmitrij Gololobovot, a cég jogászát is, aki szintén Londonban tartózkodik.

A cégvezetés üldözése és távolléte megbéníthatja a Jukosz működését, amelyen az orosz hatóságok több mint húszmilliárd dollárnyi adóhátralékot és büntetést kérnek számon, és fő termelő egységét, a Juganszknyefytegazt december 19-én elárverezik.

A moszkvai döntőbíróság december elsején kezdi meg a 2002-re vonatkozó 2,5 milliárd dolláros büntetés behajtásának tárgyalását – adta hírül az Interfax.

Az ENI olasz olajcég elismerte, hogy érdeklik a Jukosz-aktívumok, így a Juganszk-részvények is, bár hozzátette: csak másodkézből venné meg azok egy részét az után, hogy a Gazprom monopólium vagy más cég a kitűzött árverésen megszerzi őket.

A német E.ON szolgáltatóóriás vezére, Wulf Bernotat megint kizárta, hogy pályázna a Juganszkra önállóan vagy a Gazprom partnereként, de megjegyezte: az E.ON érdeklődhet a Jukosz gázipari vagyonrészei iránt, ha azokat is kiárusítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik