Belföld

Mégis lehet APEH-jutalom

Lehet, hogy mégsem kell lemondaniuk az APEH dolgozóinak a szokásos éves jutalmukról, legalábbis annak egy részéről, köszönhetően az idei költségvetési törvény módosításának.

A 2003-as évről szóló zárszámadásba bújtattak ugyanis egy mondatot, miszerint a jutalom összege a –szintén e törvényben átírt – éves bevételi elvárás teljesülésének arányában fizethető – írja a Napi Gazdaság.

Ezt három adónemnek: az áfa-, az szja- és az evabevételeknek kell biztosítania. Külön pontban fogadta el a parlament, hogy az adóhivatal akkor is jogosult a teljes jutalomra, ha november 25-ig (vagyis a mai napig) a bevételek legalább 88 százalékát beszedi.

Eddig áll a párhuzam a Fidesz-éra költségvetési törvényével (természetesen más számokkal), ám egy újabb, „d” pontban szerepel az a kitétel, amely a jutalom összegét a 2850,5 milliárd forint teljesülésének arányában is engedi kifizetni.

Kérdés, hogy az idézett jogszabályt hogyan értelmezi a pénzügyi tárca, ugyanis annak vezetője dönt a jutalom kifizetéséről.Miután a módosítás nem szab meg minimális bevételi értékhatárt, lényegében Draskovics Tibortól függ, mikor és mennyi pénzt osztanak ki az APEH-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik